Koude douche? Een ijsbad? Ik ben niet gek. - A Casa Nostra - Paul en Chantal

Koude douche? Een ijsbad? Ik ben niet gek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Vertel mij meer over 

de Koude Kantel-Retraite

 

Een ijsbad als koudetraining?

Waarom zou je met je gezonde verstand in een ijsbad stappen? En is dat niet gevaarlijk? Sinds wij kennis gemaakt hebben met de Wim Hof Methode, stappen we vaker in een ijsbad en staan elke dag onder de koude douche. Je denkt misschien dat we gek zijn, maar er zijn een aantal goede redenen te noemen om wél in een ijsbad te stappen. Naast de echte gezondheidsvoordelen die het heeft leer je jezelf ook beter kennen.

De volgende

WHM workshop?

 
 

koudetraining

 

 

 
 

Het immuunsysteem in relatie tot ons autonome zenuwstelsel

We weten inmiddels dat het immuunsysteem gebaat is bij gezonde voeding. Even zo belangrijk voor je immuniteit is echter je autonome zenuwstelsel. Het speelt namelijk een grote rol in het controleren van de afweer. Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de zogenoemde vecht-vlucht reactie.

In de sympathische stand van het zenuwstelsel ervaren we vooral stress, de ademhaling versnelt, de hartslag neemt toe, de bloeddruk verhoogt en het immuunsysteem wordt onderdrukt. In de parasympatische stand gebeurt het tegenovergestelde, dit noemen we de ontspannende fase. Het autonome zenuwstelsel is in balans wanneer de sympathische en parasympatische stand elkaar in de juiste mate afwisselen.

 

Is een ijsbad gezond? Ja!

Elke dag overlijden er in Nederland ongeveer 100 mensen aan een hart- of vaatziekte. Hiermee zijn hart- en vaatziekten één van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land. Door je vaatstelsel te trainen maak je de kans op hart- en vaatziekte kleiner.

De bloedvaten in ons lichaam lopen vanaf je hart tot de meest afgelegen lichaamsdelen zoals je vingers en je tenen. Wel 120.000 kilometer aan vaten in het totaal.

Ons hart en het vaatstelsel hebben het vaak moeilijk. Oorzaak daarvan is onze moderne en vaak ongezonde levensstijl. Slechte voeding, te weinig beweging én stress spelen hierbij een belangrijke rol.

Temperatuur heeft een groot effect. Met blootstelling aan koude, zoals een ijsbad of een koude douche, proberen we onder andere ons vaatstelsel weer gezond te maken. Bij warmte gaan de vaten openstaan om warmte af te geven. En bij kou vernauwen de vaten zich om de temperatuur in de kern van je lichaam hoog te houden.

Door regelmatig te trainen met koude, kunnen we dus die 120.000 km aan vaten in ons lichaam trainen. Bloed en daarmee zuurstof, voedingsstoffen en andere belangrijke stofjes kunnen makkelijker en beter door ons lichaam vervoerd worden. Ons hart hoeft uiteindelijk minder hart te werken om dit te bereiken. Kortom, het hele systeem wordt gezonder en veerkrachtiger. Een ijsbad nemen is dus wel degelijk gezond.

 

 

 

Zo tof was de 1e koude training van Paul & Chantal.

Bekijk HIER de beelden!

 

 
 

Drie belangrijke weetjes

Onderzoek wijst uit dat er drie wezenlijke manieren bestaan om invloed uit te oefenen op het autonome zenuwstelsel; ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaaldelijke blootstelling aan kou.

Wanneer je beheersing uitoefent op je ademhaling maak je bewuster contact met je autonome zenuwstelsel en dus je immuunsysteem, hart en bloedcirculatie. Door je lichaam aan extreme kou bloot te stellen komt er adrenaline vrij (goed voor de afweer) en blijven je hart en vaatstelsel in goede conditie. Meditatie helpt om je hartslag en bloeddruk positief te beïnvloeden en helpt bovendien tegen stressreductie en sterkere focus te krijgen.

Middels drie componenten; –ademhalingsoefeningen-, –blootstelling aan de kou-, en –het trainen van de geest– zorgt de Wim Hof Methode dat je weer in je kracht komt te staan, balans kunt vinden en je zowel fysiek als mentaal sterker kunt voelen dan ooit!

 

1. Ademhalingsoefeningen

Met de ademhaling uit de Wim Hof Methode maak je contact met je zenuwstelsel. Door je bewust te worden van de ademhaling en de ademhaling te optimaliseren kun je veel processen in je lichaam beïnvloeden waardoor je gezonder en sterker wordt en meer rust kunt ervaren.

Op het moment dat je in een ijsbad stapt en je grote teen raakt het eerste ijsblokje gaat er van alles door je heen. Pijn, kou, angst, je voelt je oncomfortabel, je ademhaling wordt schokkerig en je wilt zo snel mogelijk weer uit het bad stappen.

Je gaat toch zitten in het bad en deze gevoelens worden alleen maar sterker. Na een paar seconden realiseer je je dat je je moest focussen op je ademhaling. Je doet dit, en langzaam aan worden je ademhaling en je mind weer rustig.

Het oncomfortabele gevoel is er nog steeds, maar jij bent in controle. Je weet dat je ademhaling je beste vriend is in een ijsbad.

Ja, in een ijsbad stappen is dus oncomfortabel. Dat is de bedoeling. Het leert je omgaan met angsten en dingen die niet oncomfortabel zijn. Want ook in het dagelijkse leven komen deze dingen op ons pad.

Je leert je focus te vinden en contact maken met jezelf op het moment dat je geconfronteerd wordt met een grote uitdaging. Wat je leert over jezelf in een ijsbad, neem je mee in het dagelijkse leven.

2. Blootstellen aan koude

Extreme kou zoals een ijsbad is een stressprikkel voor je lichaam en geest. Toch kan je lichaam hier prima mee omgaan voor een bepaalde tijd, mits je gefocust blijft en de juiste dingen blijft doen. Blootstellen aan kou helpt je daarom om dicht bij jezelf te blijven en je focus te behouden wanneer je voor een grote uitdaging staat.

Daarnaast heeft het een effect op je hart- en vatenstelsel, je immuunsysteem, bruinvet en je stofwisseling.

Acute stress is trouwens juist gezond. Vanaf kleins af aan wordt ons vaak geleerd om dingen die niet comfortabel zijn uit de weg te gaan. Het gevolg is dat we zoveel mogelijk alles doen wat juist wel comfortabel is.

Daar is niets mis mee. Maar het zorgt er wel voor dat we ons lichaam en onze geest weinig trainingsprikkels geven. We zijn niet erg veerkrachtig en kunnen niet goed omgaan met dingen die niet comfortabel voelen.

Een ijsbad is oncomfortabel. En een van de dingen die ik geleerd hebt tijdens het nemen van een ijsbad, is dat het oké is om je even oncomfortabel te voelen. Je hoeft je er niet per se tegen te verzetten. Het mag er gewoon zijn.

En vaak merk je dat wanneer je okt bent met iets wat oncomfortabel voelt, het gek genoeg opeens veel comfortabeler gaat voelen. Maar dat gebeurt alleen wanneer je je er aan overgeeft.

3. Mindset en Focus

We leven in een wereld waarin we veel prikkels krijgen. Constant worden we afgeleid en we kunnen ons niet meer goed concentreren op de dingen die belangrijk zijn. We laten ons leiden door alle gedachten en prikkels, in plaats van dat we onze mind als gereedschap gebruiken om sterker te worden. Met behulp van wetenschappelijke onderbouwingen helpt de Wim Hof Methode om je geest weer in balans te brengen en vanuit die staat van balans uit te groeien naar de meest krachtige en authentieke versie van jezelf.

De eerste keer dat je in een ijsbad gaat stappen, merk je misschien van te voren veel angsten op komen. Hoeveel pijn gaat het doen? Kan mijn lichaam het wel aan? Zal ik niet onderkoeld raken? Zal ik niet in paniek raken?

Als we van A naar B willen in het leven, komen we op de weg daar naar toe vaak bepaalde obstakels tegen. Dit kunnen onder andere angsten zijn. Het is volkomen normaal om ergens angst voor te voelen, maar als we iets willen in het leven, dan moeten we ons niet laten leiden door deze angsten. Vertrouw op je lichaam, vertrouw op jezelf en merk hoe je goed kunt dealen met datgene wat naar voren komt tijdens jouw ijsbad-sessie.

 

 

Wat is de Wim Hof Methode?

De Wim Hof Methode is bedacht door de ‘Iceman’ Wim Hof en combineert de krachten van de kou, ademhaling en mindset.

De oermens werd dagelijks aan hitte en koude blootgesteld. Overdag was het heet, terwijl het ’s avonds koud was. Deze temperatuurswisselingen hebben een positieve invloed op de thermoreguleringscapaciteit van het lichaam (regulatie van lichaamstemperatuur). Tegenwoordig zijn veel mensen niet meer in staat om goed te thermo reguleren. Veel mensen hebben het vaak koud.

Door onze comfortabele levensstijl en de samenleving waarin we leven zijn we veel van de natuurlijke vermogens van ons lichaam verloren. Denk aan kracht, flexibiliteit, focus en soms zelfs het vermogen om je gelukkig te voelen. Hierdoor voelen we ons vaak futloos, kunnen we onszelf niet goed concentreren, hebben we last van fysieke klachten en soms ook teveel gestresst.

Door het lichaam regelmatig aan kortdurende hitte en koude bloot te stellen, verbetert de
thermoregulatiecapaciteit van het lichaam. Daarnaast heeft het tal van andere
gezondheidsvoordelen.

 
Blootstelling aan kou

Het meest bekende van deze methode is misschien wel de koudetraining. Een ijsbad of andere vormen van geleidelijke blootstelling aan kou zoals koud douchen is een vast onderdeel van de Wim Hof Methode. Blootstelling aan kou kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben die al langer bekend zijn in andere culturen. Denk aan het opbouwen van bruin vet, gewichtsverlies, verminderen van laag graduele ontstekingen, een beter immuunsysteem en een toename van endorfines.

Ademhaling

De tweede pijler bestaat uit specifieke ademhalingsoefeningen. Adem halen doet je lichaam automatisch. De meeste mensen zijn zich onvoldoende bewust van deze kracht van bewuste ademhaling.

De ademtechniek die Wim Hof heeft ontwikkeld helpt bij het vergroten van het zuurstofniveau in je bloed wat resulteert in verlaging van het stress niveau, meer fysieke en mentale energie en een beter functionerend immuunsysteem.

Commitment

De derde pijler vormt de basis voor de eerste twee: commitment. Voor zowel de koude training als de ademhaling heb je geduld en doorzettingsvermogen nodig. Met focus en vastberadenheid ben je klaar om de volledige potentie van je body en mind te ontdekken. Voor maximaal effect dien je de oefeningen op regelmatige basis te herhalen. Doordat je direct effect voelt is het gemakkelijker door te zetten om ook de lange termijn voordelen te maximaliseren.

 

Positieve effecten van koudetraining

Dankzij de Wim Hof Methode kunnen veel voorkomende klachten verlicht of zelfs verholpen worden. Sinds 2021 zijn er wereldwijd miljoenen mensen die de Wim Hof Methode gebruiken in hun dagelijks leven en genieten van de vele voordelen. Deze combinatie van factoren hebben een grote invloed op je fysieke en mentale gezondheid, je energie en je humeur.

  • Verbeterd immuunsysteem
  • Verbeterde stofwisseling
  • Regulering van stresshormonen
  • Verbeterde slaap
  • Lagere bloeddruk
  • Aanmaak van endorfines

 

 

Is de Wim Hof Methode geschikt voor jou?

WHM heeft bijgedragen aan het zetten van 21 Guinness World Records, waaronder 66 meter onder ijs zwemmen en een halve marathon lopen in een korte broek boven de poolcirkel, op blote voeten, en gaf Wim Hof de bijnaam “The Ice Man”.

Maar het is niet alleen voor mensen die op blote voeten in de sneeuw willen lopen. Dat is een heel extreem voorbeeld. In de praktijk zijn er duizenden mensen die hebben aangegeven baat te hebben bij het volgen van de Wim Hof Methode bij veelvoorkomende klachten zoals:

  • Astma
  • Auto immuun ziekte
  • Artritis
  • Burnout
  • Concentratieproblemen
  • COPD
  • Depressie
  • Energietekort
  • Fibromyalgie
  • Koud hebben
  • Migraine
  • Multiple Sclerose MS
  • Overgewicht
  • Spierpijn na training
  • Stress

Iedereen kan dus profiteren van de voordelen en de positieve effecten van koud douchen en het nemen van een ijsbad. Maar ieder lichaam is anders en reageert anders op verschillende vormen van behandelingen. Daarom moet je als je (specifieke) medische aandoeningen hebt een medisch specialist consulteren alvorens te starten.

A Casa Nostra - Paul en Chantal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders