Op ontdekkingstocht naar een fit en energiek leven - A Casa Nostra - Paul en Chantal

Op ontdekkingstocht naar een fit en energiek leven

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Voel je weer fit en energiek.

Nog nooit hadden we zoveel kennis. Nog nooit hadden we zo weinig vitaliteit. Nog nooit hadden we zoveel welvaart. Nog nooit hadden we zo weinig innerlijke rust. Nog nooit waren er zoveel chronisch zieken en mensen met chronische pijn. Om precies te zijn meer dan 9 miljoen mensen in Nederland.

Het moderne leven is één groot conflict met onze oeroude genen. In onze moderne maatschappij vechten we tegen bovennatuurlijke commerciële krachten die ons laten eten, ons laten zitten en ons aan een schermpje gekluisterd houden. We lopen schade op.

Preventie is het sleutelwoord.
Voorkomen is beter dan genezen.

De geneeskunde behandelt de schade van onze ziekmakende manier van leven. Het ziektebad stroomt over, iedereen is druk met dweilen. Niemand vraagt zich af waar de kraan zit. Deze kennis, die we over een gezonde leefstijl delen, zouden we met zijn allen al in het basisonderwijs moeten opdoen. Want als we in de basis de juiste gewoontes aanleren, scheelt dat later een hoop persoonlijke ellende en maatschappelijk geld. Maar helaas; in Nederland focussen we op genezing, niet op preventie. En mensen beter maken is natuurlijk prachtig, maar voorkomen dat mensen ziek worden is nóg beter.

Het is tijd voor een revolutie. We moeten van behandelen naar voorkómen. Van pillen naar leefstijl. Van chemie naar de natuur. Preventie hoort de basis van echte geneeskunde te zijn. 

Vitaliteit en preventie is geen hogere wiskunde.

Wat is de basis van preventie vraag je je misschien af? Jouw eigen verantwoordelijkheid. Je krijgt de informatie namelijk niet door de overheid aangereikt. Dus je zult zelf op onderzoek moeten. Maar je hoeft het niet alleen te doen. 

Als OERSTERK Master Coach & Coach Pijnbestrijding en Revalidatietherapeut willen wij het gezondheidsvirus verspreiden en jou helpen naar Fit, Energiek en Pijnvrij Well-Zijn. We schrijven blogs met veel informatie over de BlueZone Leefstijl en onderwerpen die essentieel zijn voor een goede kwaliteit van je leven. Zo makkelijk is het. Vitaliteit en preventie is geen hogere wiskunde.

Spring jij 's morgens fris en fit uit je bed?

Veel mensen zijn hun energie kwijt. Worden niet uit zichzelf en fris en fit wakker. Overgewicht en obesitas zijn geen uitzondering. Gezondheid en leefstijl krijgt steeds meer aandacht. Gelukkig. Simpel gezegd zijn er twee groepen; mensen die dagelijks al preventief aan hun gezondheid werken én er zijn mensen die morgen beginnen. Bij die laatste groep gaat het niet persé om het gebrek aan kennis, maar vooral om het gebrek aan discipline. 

Het blijkt krachtig om gezonde gewoontes en gedrag vanuit een ontspannen basis (parasympatisch) te starten dan dat je het vanuit een gestresst ‘moeten’ gaat doen (sympatisch). Informatievoorziening over de risico’s van roken of ongezonde voeding blijkt vaak contraproductief te werken. Energie volgt aandacht. De negatieve gevolgen van deze gewoontes blijken juist toe te nemen bij voorlichtingscampagnes, juist omdat ze aandacht krijgen. De conclusie is daarom dat gezondheid en vitaliteit niet voortkomen uit een verbod maar juist uit een verlangen. Het verlangen naar fit, energiek en pijnvrij Well-Zijn.

Doe maar gewoon.

Bij het afsluiten van een hypotheek of het verbouwen van een huis zijn we op de expertise van anderen aangewezen. Dat vinden we vrij normaal. Het ontbreekt ons aan kennis, tijd en wilskracht om het zelf te uit te zoeken. Met het grote aanbod in de supermarkten van bewerkte  producten (pakjes en zakjes) gaan we ook uit van de expertise van een ander: de voedingsmiddelenindustrie. En of die het beste met ons voor hebben is maar de vraag. Wist je dat 80% van wat je kunt kopen in de supermarkt eigenlijk niet in je karretje zou moeten belanden? We zijn gewoontedieren en kopen veelal datgene wat we vanuit onze kindertijd aangeleerd hebben gekregen. Of dat wat de voedingsmiddelenindustrie ons als gezond aanbeveelt; ‘light’, ‘kies bewust’, ‘0% vet’ en meer van deze misleidende labels.

Moeilijke weg.

Ieder mens is vrij om keuzes te maken. En heeft meestal totaal geen behoefte aan een belerend stemmetje dat ons vertelt wat we moeten doen of laten. In een samenleving met een gezond voedingsaanbod en positieve beweegprikkels zou de kans groter zijn dat mensen hun gezondheidsdoelen makkelijk behalen. 

We leven echter met een voedingsmiddelenindustrie die ons (soms zelfs ongemerkt) vult met suikers, geraffineerde koolhydraten, transvetten en negatieve beweegprikkels (Zitten is het nieuwe roken). Het is daarom een moeilijke weg om in de huidige maatschappij gezond te leven. Wanneer de wilskracht uitgeput raakt stranden we op onze weg naar een gezonde leefstijl.

Een paar voorbeelden.

Het is in de supermarkt zoeken naar een stukje gezonde pure chocolade tussen het grote aanbod melk chocolade. Een appel of groente bij een tankstation is een uitzondering tussen alle ongezonde snacks. In een pretpark mag je geen eigen eten nuttigen maar het aanbod van daar bestaat uitsluitend uit geraffineerde troep. De reclamefolders, commercials doen hun werk. Het idee dat de mens autonoom is en niet vatbaar voor de reclames is een illusie. We worden dagelijks ‘bijgestaan’ door de industriële jongens. De natuur heeft een hele kleine bijrol in het voedingsmiddelen avontuur. 

Wat zou het tof zijn als de bioscoop een wortelgember smoothie serveert, een kop kruidenthee bij het tankstation en een biologische verse kipsalade op het station. Een PlantBased fastfoodketen. Een mooie droom. Echte gezondere keuzes die het makkelijker maken om in onze kracht te blijven.

Beweeg als preventie.

Onze voorouders waren jagers-verzamelaars en daarmee echte duuratleten. Mannen gingen op jacht, eten verzamelen. Plukken, opgraven, dieren verzorgen. Kleding en huisraad werd zelf gemaakt. Men moest zichzelf warm houden. Bewegen was normaal en een noodzaak. Deze noodzaak is in onze genen verankerd. Beweging zorgt voor stimulatie van ons immuunsysteem. Heel essentieel in tijden zonder antibiotica.

Waar vroeger de infectieziekten als doodsoorzaak overheersten, zijn het nu de chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en type 2-diabetes. Laaggradige ontsteking is de rode draad bij het ontstaan van deze welvaartsziekten. De skeletspieren produceren tijdens beweging myokines. Dit zijn stoffen die beschermen tegen de huidige welvaartsziekte. Beweging kan mede als het tegengif van de huidige, nieuwe ziektegolf worden beschouwd. 

In de evolutie is beweging dus altijd noodzakelijk geweest om te overleven. De oermens moest bewegen om in leven te blijven en zelfvoorzienend te kunnen zijn. Lopen en rennen over lange afstanden, springen, klimmen en lasten dragen. Mensen die hier minder toe in staat waren hadden een kleinere overlevingskans.

Lang stilzitten staat gelijk aan langzaam aftakelen. Zitten is het nieuwe roken. Als je stil zit verouder je sneller dan als je beweegt. Dit geldt ook voor onze hersenen. Beweging trekt de grenzen van onze breinkracht op. Tijdens beweging leren we makkelijker nieuwe vaardigheden en beweging zorgt voor meer zuurstof in de hersenen. Hierdoor bouwen hersenen nieuwe verbindingen op en kun je als gevolg hiervan meer informatie verwerken. Je lichamelijke en geestelijke conditie hangen dus heel nauw samen.

Bewegen verbetert:

 • de stofwisseling, onze structuren en ons zenuwstelsel
 •  de algehele gezondheid
 • de hartfunctie
 • het immuunsysteem
 • de bloeddruk
 • de breinkracht
 • het cholesterolgehalte en veel andere bloedwaarden
 • de insulinegevoeligheid
 • de longcapaciteit en longfunctie
 • het energiepeil
 • het gevoel van eigenwaarde
 • de stressbestendigheid
 • de nachtrust
 • de vetverbranding
 • de lichamelijke en geestelijke flexibiliteit
 • het behoud van spiermassa

Bewegen verlaagt:

 • de kans op ontstekingen en daarmee de kans op welvaartsziekten
 •  het percentage lichaamsvet
 • de kans op depressie

If you can't fly, then run. If you can't run, then walk. If you can't walk, then crawl.
But whatever you do, you have to keep moving forward.

Voel je fit en energiek.

Jouw grootste kracht komt voort vanuit de verbinding met je passie. Waarom sta je ‘s morgens op. Wat maakt je blij. Boeddhisten noemen dit dharma: de reden waarom jij hier op de wereld bent. Zodra je je leven hierop inricht en aansluit voel je je Fit, Energiek & OERsterk.

Jouw beste dokters zijn de zon, water, slaap, beweging, zuurstof, voeding, ontspanning, liefde én een levensdoel. Het gevolg van een perfecte balans is dat je fysiek sterk bent en mentaal ontspannen, scherp en vrij bent. Je wilt je niet meer anders voelen en kiest automatisch vanuit impulsen eerder voeding dan vulling. Op alle niveaus; fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Wat is OERSTERK leven?

 • O = Ontspan en geniet, NU is het moment
 • E = Eet opbouwende voeding
 • R = Regelmatige lichaamsbeweging
 • S = Stimuleer een natuurlijk ritme
 • T = Trek je eigen plan. Sluit aan bij je levensdoel. Durf af te wijken.
 • E = Evalueer je levenspad regelmatig. Wees zuiver en volg je eigen kompas.
 • R = Raak vertrouwd met je lichaam en verliefd op je geest. Je bent goed en uniek.
 • K = Keuzes zijn overal en altijd. Neem telkens de juiste beslissing. Het is nooit te laat te starten.

Wat bezielt jou?

Gezondheid is een middel om je levensdoel vorm te geven, geen doel op zich! Spiritualiteit en zingeving hangen sterk met je gezondheid samen. Ervaren waarvoor je het doet heeft een positieve en grootse uitwerking op het welbevinden. Veel groter dan het kunnen uitleggen of logisch verklaren. 

Vertrouwen schept een positieve verwachting, waar angst juist een negatieve verwachting schept. Bezieling zorgt voor richting in het leven. In ieder mens schuilt een grote positieve kracht en een talent. Wanneer dit onderbelicht blijft is er snel een tekort aan zingeving. Er is weinig aandacht voor dit aspect van gezondheid. Het oppervlakkig aanpakken van klachten is contraproductief. Slaappillen bij slaapproblemen, een dieet en beweegadvies bij overgewicht, bloeddrukverlagers bij hoger bloeddruk en medicatie bij depressiviteit. Zie het als een pleister waarmee de wond wordt afgedekt, zonder de echte oorzaak aan te gaan pakken. 

Veel mensen hebben niet in de gaten dat sluimerend het contact met hun ziel verloren zijn. Jezelf opnieuw met je ziel en zingeving te verbinden verheugt de levensvreugde. 

Ikigai en de BlueZone effecten

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners uit Okinawa en Sardinië, het leiden.  In deze Blue Zone gebieden wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. We hebben een gratis E-book met tips uit de BlueZone

Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn nog steeds op zoek. Wist je dat we je bij A Casa Nostra kunnen helpen om te ontdekken wat jouw persoonlijke Ikigai is. 

Vertel mij meer!


"Onderschat nooit de kracht van kleine stapjes naar GROTE dingen"
A Casa Nostra - Paul en Chantal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders