Wat is orthomoleculair?
In 1968 introduceerde de wetenschapper Linus Carl Pauling in het tijdschrift Science de term “orthomoleculaire geneeskunde”. Orthos is het Griekse woord voor juist, recht, gezond. Moleculair betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’.
Het uitgangspunt bij de orthomoleculaire geneeskunde is als volgt. Een ziekte zal eerder genezen bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam. In het orthomoleculaire concept is inname van goede, gevarieerde voeding het belangrijkste om deze optimale concentratie te verkrijgen.
Daarnaast zijn vaak een of meerdere voedingssupplementen ter aanvulling nodig. Dit geldt ook voor wie zich verantwoord voedt. Het vitamine- en mineralen-gehalte in de gangbare voeding is namelijk de afgelopen decennia fors verminderd. Tevens is er door de sterke toename van ‘man made molecule’ in het leefmilieu, die elke dag in het menselijk lichaam gedetoxed moeten worden, een grotere noodzaak extra vitamines, mineralen en omega-3-vetzuren in te nemen.
Het inzicht, dat voeding een geneeskrachtige werking heeft, is al bij Hippocrates (460-370 v. Chr.) bekend, getuige zijn uitspraak: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat verkeerde voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van tal van ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Orthomoleculaire geneeskunde kan een belangrijke rol spelen bij de preventie en behandeling van deze en andere ziektes. Het is een vorm van geneeskunde die met een brede blik naar de mens kijkt en waarbij ook de verbanden tussen psyche/zenuwstelsel/immuunsysteem steeds meer in kaart worden gebracht.
Het voorschrijven van medicatie wordt niet bij voorbaat uitgesloten maar komt pas aan de orde als leefstijl, voeding , het opheffen van tekorten aan vitamines en mineralen volop de aandacht hebben gehad.
De werking van orthomoleculaire voeding
Weg met suiker
Weg met suiker! De start van een orthomoleculaire levensstijl is het afbouwen van suikers in frisdranken, koekjes en gebak. Maar ook de koolhydraten uit pasta, rijst, aardappels of brood verdwijnen uit het menu. Wil je dit langzaam afbouwen, stop dan als eerste met glutenrijke granen zoals tarwe. Met deze eerste stap zorg je voor een constantere bloedsuikerspiegel waardoor je al snel meer energie krijgt.