Moment van bezinning
Lastig om je doelen te realiseren
Meer sporten, gezonder eten, meer sparen of eindelijk stoppen met roken. Alhoewel goede voornemens met de beste intenties worden gemaakt, is het vaak lastig om je doel te realiseren. Naast persoonlijke doelen die vaak te maken hebben met gezondheid, zien we ook dat mensen steeds vaker goede voornemens maken op werkgebied.
Uit onderzoek (2020) van Nationale Vacaturebank en Intermediair in samenwerking met Motivation onder ruim 650 respondenten blijkt dat 32% van de respondenten het goede voornemen heeft om minder stress te hebben. Ook hoog op de lijst staan de voornemens om een training of cursus te volgen (18%), een andere baan te zoeken (10%) en minder werken (9%). Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden om een training of cursus te doen is om in ontwikkeling te blijven. Dit geeft 75% van de respondenten aan. Daarnaast zegt 37% dit voornemen te hebben om de positie op de arbeidsmarkt te versterken en 16% om zich te laten omscholen. Voor alle voornemens geldt echter dat de uitdaging ligt bij het daadwerkelijk realiseren en volhouden van je goede voornemen.
Gedragsverandering
Een goed voornemen realiseren, betekent dat je je gedrag moet veranderen. Oud gedrag en vastgeroeste patronen loslaten en consistent nieuw gedrag vertonen. Een gedragsverandering is moeilijk en kost tijd. Het duurt gemiddeld drie maanden om je gedrag te veranderen. Dit is precies de reden waarom doorgaans je goede voornemens in de eerste weken van het nieuwe jaar alweer sneuvelen. Je weet vaak wat je wilt bereiken, je hebt de motivatie om er mee aan de slag te gaan en je weet meestal ook wel wat je daarvoor moet doen. Hoe je jezelf kunt motiveren om het nieuwe gedrag ook vol te houden, blijft echter voor de meeste mensen de vraag.
Onbewust gedrag
Een goed voornemen volhouden is dus lastig, maar zeker niet onmogelijk We geven je vijf tips om dit jaar je goede voornemens wel te laten slagen.
Maak je voornemens concreet
Maak niet teveel voornemens tegelijk
Het hoeft niet alleen
Werk met een coach
Beloon gewenst gedrag
Vaak zien we dat bij een voornemen de focus ligt op het eindresultaat. Dit werkt averechts. Het gewenste doel ligt vaak ver in de toekomst. Daarom is het effectiever om de focus te leggen op je dagelijkse gedrag in plaats van op het eindresultaat. Beloon jezelf wanneer je het gewenste gedrag vertoont, niet alleen wanneer je het gewenste doel hebt bereikt. Beschrijf bij het plan dat je maakt niet alleen het einddoel, maar ook welke acties en doelen er tussen de start en het eindresultaat liggen. De meetmomenten helpen om te inventariseren of je op de juiste weg bent om je doel te bereiken, maar vier het ook wanneer je een tussendoel hebt weten te bereiken.
Een goed voornemen kan iedere dag
Een voornemen hoeft niet op 1 januari te worden gemaakt. Iedere dag kan een startpunt zijn om een verandering door te voeren. Heb je in het weekend of op een feestje toch ongezond gegeten? Of is de drukte op werk er langzaam in geslopen waardoor je toch extra hebt gewerkt in de avonduren? Je goede voornemen is niet direct mislukt. Gebruik het moment om te leren. Waarom ben je vervallen in je oude gedrag? En hoe kan je ervoor zorgen dat je dit bij de volgende soortgelijke situatie kan voorkomen? Gedrag is hardnekkig en fouten maken is onderdeel van het proces. Gebruik het niet als excuus om het bijltje erbij neer te gooien, maar als leermoment. Bedenk waarom je je doel graag wilt bereiken, pak het plan van aanpak erbij en start opnieuw.
Om een goed voornemen te laten slagen, is het dus vooral belangrijk om bewust te zijn van je gedrag en patronen. Onze trainingen helpen je om je bewust te maken van wie jij bent, waar je staat en waar je naar toe wilt. Wil je weten wat een kantel-traject bij A Casa Nostra voor jou kan betekenen?