Gevarieerd eten. Dat doen we toch. Tenminste dat denken we. - A Casa Nostra - Paul en Chantal

Gevarieerd eten. Dat doen we toch. Tenminste dat denken we.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Waarom je minstens 100 verschillende dingen per maand moet eten (en hoeveel de oermens er at) 

Gebrek aan variatie. dat is zo met eten. De meeste mensen eten elke dag brood, aardappelen en pasta. We zijn gewoontedieren. Maar is dat wel gezond?

Waarom moet je gevarieerd eten?

 

Anders ga je eerder dood. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar eetgewoonten dat The Lancet op 11 september 2015 publiceerde. Een ongezond voedingspatroon is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden.

Hoe zit dat?

In Nederland eet slechts 5 procent van de volwassenen 150 gram groente per dag. Van de kinderen tussen 7 en 18 jaar haalt slechts 1 procent dat. Het Voedingscentrum adviseert 250 gram en dat is nog steeds te weinig. 500 gram komt meer in de richting van wat ons lichaam nodig heeft.

Waarom?

 

Je lichaam kan niet functioneren zonder vitaminen, mineralen en beschermende stoffen uit planten (fytonutriënten). Maar het Nederlandse voedingspatroon bestaat vooral uit brood met pindakaas, hagelslag en smeerworst. ‘s Avonds eten we graag pasta, aardappelen, vlees en een klein beetje groente. We grijpen gauw naar gemaksvoedsel – pakjes en zakjes waar vooral veel suiker, zout en E-nummers in zit. Twee stuks fruit redt bijna niemand.

Kortom: we krijgen niet genoeg bouwstoffen en beschermende stoffen binnen.

 

Wie zegt dat?

Volgens onderzoek at de oermens ongeveer 3000 verschillende planten per jaar. Hij plukte links en rechts, in uitgestrekte gebieden, wat hij tegenkwam. De planten die hij at zaten vol geneeskrachtige stoffen die zijn hormoonbalans, zijn ontgifting, zijn spijsvertering en zijn stemming ondersteunden. Fytonutriënten vind je in groente, fruit, kruiden en specerijen. Denk aan gember, knoflook, geelwortel, Spaanse peper, groene thee en ui.

Tegenwoordig zijn we te gefixeerd op individuele voedingsstoffen. We zoeken naar één stof of één plantje dat ons beter laat slapen of dat darmkanker geneest. Maar ons lichaam functioneert veel te complex om het met één voedingsmiddel te kunnen bijsturen. Helaas: er is geen magic bullet. Alleen saliethee drinken of spinazie eten biedt geen oplossing. We moeten veel en veel gevarieerder gaan eten. Zoals de natuur bedoeld heeft.

Pas als je 100 verschillende natuurlijke voedingsmiddelen per maand als richtlijn voor je menu neemt, ben je verzekerd van een gevarieerd voedingspatroon.

Hoe weet ik dat ik genoeg varieer?

Door bewust te kijken naar wat je eet. En wat je niet eet. Hou een lijstje bij. Zo zie je hoeveel verschillende voedingsmiddelen je per maand binnenkrijgt. Ja, maar ik smeer al héél veel verschillende dingen op mijn brood.  Je kunt prima eens een broodje eten. Je kunt ook prima zónder brood. In fruit zitten twee keer zoveel vezels als in brood, en in groente zelfs acht keer zoveel. Wat je op je brood smeert is veel belangrijker. Kies liever voor onbewerkte voedingsmiddelen in plaats van bewerkte producten.

Ho ho, gaat me dat niet ontzettend veel tijd kosten?

Verander je voedingspatroon met kleine stapjes. Eet iedere week een páár nieuwe, onbewerkte voedingsmiddelen. Kweek kruiden in je tuin of op je balkon. Varieer iedere dag met je ontbijt, broodbeleg en lunch. Denk aan rijstwafels, kastanjecracker, omelet, smoothie, notenbrood, boekweitpannenkoek of 3 stuks fruit. Fiets eens naar een groentewinkel en probeer iets nieuws. Snuffel in het kruidenrek in de supermarkt. Of breng een bezoek aan een van de 70 vestigingen van de biologische supermarkt Ekoplaza.

Bron; OERsterk.nu

A Casa Nostra - Paul en Chantal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders