De 7 gouden voedingsrichtlijnen - A Casa Nostra - Paul en Chantal

De 7 gouden voedingsrichtlijnen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Voorafje. Waarom de 7 gouden voedings-richtlijnen

Stel je jezelf wel eens deze vraag; wat is de waarde van de voeding die je nuttigt? Je denkt dan misschien aan macronutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten) of aan micronutriënten (vitamines en mineralen). De waarde is echter veel meer; goed eten overlaadt je met gezonde voedingsstoffen en kwaliteit van leven.

Het heft in eigen hand

Voeding is een belangrijk onderdeel om het gezondheidsheft in eigen hand te nemen. Gezond en gelukkig oud worden, het kan! Ik weet zeker dat wanneer je vitale voeding tot je neemt en je een snufje liefde in de bereiding en tijdens het eten toevoegt, je het verschil merkt. Dat je het in je lijf voelt. We zijn wat we verteren. Eten is daarmee een krachtig instrument dat zowel een positieve als een negatieve invloed op de kwaliteit van je leven kan hebben.

Je leven wordt bepaald door de kwaliteit van jouw dagen. Concreet: een goed leven is een aaneenschakeling van goede dagen, weken, maanden, jaren. 

Zorg daarom dat je het vandaag goed hebt. En morgen weer. Stap voor stap. Start er nu mee en je hebt de belangrijkste voorwaarde voor een mooi leven te pakken.

 

Eten uit de natuur

Door allerlei beweringen op verpakkingen in de supermarkt zien velen door de bomen het bos niet meer. Terwijl juist daar de oplossing ligt. In eten uit de natuur. In oer-voeding. De oorspronkelijke voeding van de mens voordat de landbouw begon. De cellen in ons lijf verschillen namelijk nauwelijks van onze verre voorouders. En juist daarom sluit oer-voeding zo aan bij ons genenpakket. Het is werkelijke voeding, in plaats van vulling. En zoals de natuur het bedoeld heeft. Dat betekent ook eten volgens de seizoenen. 

De gemiddelde Nederlander eet ...

  1. elke dag hetzelfde. Eenzijdigheid is het grootste voedingsprobleem.
  2. elke dag granen (als brood, muesli, pasta, koekjes etc.) en koemelkproducten (melk, yoghurt, kaas etc.). Optimale gezondheid is lastig met deze vulling.
  3. zonder aandacht, terwijl de ellende van de wereld via smartphone, televisie of krant zijn zintuigen binnenstroomt. De gerechten worden ‘gehypnotiseerd’ naar binnen geschoven.

Tip 1: Eet zoals de natuur het heeft bedoeld

Dit is de belangrijkste vuistregel. Het lichaam is afgestemd op de natuurvoeding van onze verre voorouders. Ons uiterlijk is misschien wel wat veranderd, maar onze spijsvertering werkt nog op dezelfde manier als in de oertijd. Kies zo veel mogelijk voor eten dat in de natuur groeit, dus verse groenten, fruit, noten en zaden. Maak zelf je maaltijden.

Tip 2: Beperk het gebruik van suiker en bewerkte koolhydraten

Suiker en koolhydraten zorgen voor meer glucose in het bloed. Glucose is een brandstof. Maar te veel kan schade aan de bloedvaten en organen veroorzaken. De alvleesklier maakt insuline aan bij een bloedsuikerstijging voor het opnemen van glucose in lichaamscellen. Deze opslag vindt met name in de lever en de spieren plaats. Alle bewerkte suikerrijke producten (pakjes en zakjes) putten ons lichaam uit. Ze leveren slechte, lege calorieën en bevatten niet of nauwelijks vitamines en mineralen. Erger nog, ze onttrekken het lichaam van deze belangrijke stoffen.

Tip 3: Varieer

Variatie vergroot de kans om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen en verkleint de kans op voedselovergevoeligheden. Het dagelijks innemen van relatief ‘recente /nieuwe’ voedingsmiddelen zoals melk en granen kunnen namelijk voor voedselovergevoeligheden gaan zorgen. 

Hou voor jezelf de 3-dagen regel aan. Wat je vandaag eet, eet je de komende twee dagen niet. Dit vraagt enige creativiteit en dit vertaalt zich in meer variatie, smaakplezier en minder belasting van het immuunsysteem

Tip 4: Eet voldoende eiwitten en vetten

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam. Een ander woord voor eiwitten is proteïne, afgeleid van het Griekse woord ‘protos’ wat eerste of belangrijkste betekent. Vrij vertaald vormen eiwitten dus het eerste voedingsmiddel. Eet vooral gevogelte, vis, ei, paddestoelen, slakken, zaden en noten. Vlees van een vitaal dier, dat een actief leven heeft gehad bevat meer eiwitten (spier). Wanneer je vlees eet, kies dan voor dieren die springen, rennen of vliegen in hun natuurlijke omgeving.

eiwitten

Tip 5: Drink voldoende water

Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Water is voor elke lichaamscel essentieel. Het heeft duizende belangrijke functies. 

Water is het transportmedium van voedingsstoffen naar weefsels toe en van afvalstoffen van weefsels af.  Water is nodig voor het ontgiften van de lever, maar ook als transportmiddel, als oplosmiddel, als koelmiddel, als warmtebuffer en als informatie medium. Drink ongeveer 1,5 liter water per dag, weinig koffie en veel kruidenthee. Water saai? Voeg wat verse gember, sinaasappel, citroen, komkommer of kruiden toe. De keuze is reuze om je eigen water te creëren.

water

Tip 6: Gebruik kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn de medicijnen van moeder natuur. Ze bevatten naast vitamines en mineralen veel gezondheid bevorderende eigenschappen. Ze zetten ook je smaakpapillen aan het werk. Zo kun je zout in gerechten verwachten door kruiden en specerijen.

kruiden en specerijen

Tip 7: Geniet!

Het is de laatste richtlijn en minstens even belangrijk als de eerste zes. Eten is proeven, eten is ontspannen, eten is genieten, eten is voeden, eten is leven. Je hebt aandacht besteed aan het bereiden van je maaltijd, dan mag er ook met aandacht worden genoten.

A Casa Nostra - Paul en Chantal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders