Hoe verzorg je je huid van binnenuit. De gouden tips. - A Casa Nostra - Paul en Chantal

Hoe verzorg je je huid van binnenuit. De gouden tips.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Een mooie, gladde en stralende huid is voor ons allemaal belangrijk. Wist je dat je huid ook een goede barometer is voor je algemene gezondheid? 

Gouden tip 1

Stress kan leiden tot (versnelde) huidveroudering. Wanneer je stress hebt dan verhoogt de hoeveelheid cortisol in je bloed. Cortisol is naast adrenaline een belangrijk stresshormoon. Cortisol breekt bepaalde weefsels af, onder andere collageen in je huid. Hierdoor wordt je huid dunner en meer kwetsbaar. Gelukkig is niet alle schade onomkeerbaar. Je lichaam en ook je huid hebben een enorm groot zelf herstellend vermogen.
gezond eten

Gouden tip 2

Zink is een superbelangrijk mineraal voor je huid. Een tekort kan leiden tot huiduitslag en acne. Zink gaat ook veroudering en degeneratie tegen. En het helpt ook nog eens bij het afvallen!

In welke voedingsmiddelen komt zink voor?

  • rood vlees
  • tonijn en sardientjes
  • pompoenpitten en sesamzaad
  • haver

Heb je witte vlekjes op je nagels? Dit zou kunnen wijzen op een zinktekort. Let wel: ook stress en zorgen kunnen leiden tot deze witte vlekjes.

Gouden tip 3

Eerder kon je al lezen dat stress een slechte invloed heeft op de conditie van je huid maar daarnaast zijn nog meerdere factoren van invloed. Denk aan: verkeerde voeding vrije radicalen suikers ontstekingen hormonale problemen Want wat is dat dan: verkeerde voeding? En hoe kun je de schade door vrije radicalen in je lichaam beperken? Deze thema’s ook tijdens de kanteltrajecten aan bod.

Gouden tip 4

Eet anti-oxidanten. Anti-oxidanten beschermen je lichaam tegen de schade door vrije radicalen. Als je lichaam over onvoldoende anti-oxidanten beschikt dan leidt dit tot oxidatieve stress. De belangrijkste anti-oxidanten zijn de vitamines A, B, C en E en de mineralen zink, selenium, mangaan, koper en chroom.

Gouden tip 5

Wist je dat pure chocolade anti oxidanten bevat die je huid kan beschermen tegen de schadelijke werking van zonlicht? Eén of twee blokjes pure chocolade (70% cacao of meer) volstaan maar je moet het wel een hele tijd dagelijks gebruiken vooraleer je de maximale voordelen ervan ervaart. Pure chocolade werkt anti oxidant, daarnaast is ook je darmflora gebaat bij het gebruik van cacao. De darmbacteriën fermenteren cacao tot ontstekingsremmende en gezondheid bevorderende polyfenolen.

Gouden tip 6

Wist je dat vitamine A heel belangrijk is voor een goede huid. De dierlijke vorm van vitamine A (retinol) vind je in vette vis en volle melkproducten. De plantaardige vorm van vitamine A (caroteen) vind je in koolsoorten, pompoen, wortelen en zoete aardappel.

Gouden tip 7

Met een smoothie van boerenkool, avocado, appel, chia zaad en kokosmelk draag je op de beste manier zorg voor je huid en voor je lichaam. Zowel avocado als boerenkool zijn goed voor je huid. Boerenkool is enorm rijk aan vitamine C (zelfs nog meer dan een sinasappel). Deze vitamine zorgt voor de opbouw en het onderhoud van collageen. Daarnaast bevat boerenkool veel bètacaroteen, dit wordt in je lichaam omgezet in vitamine A (als je lichaam goed functioneert). Zoals je eerder al kon lezen is vitamine A heel belangrijk voor een gezonde huid. Ook avocado is rijk aan vitamine A. Avocado vernieuwt je huid (en je slijmvliezen). Daarnaast zijn avocado en boerenkool enorm rijk aan anti-oxidanten, zoals carotenoïden en flavonoïden. Al eerder schreef ik  dat anti-oxidanten je lichaam beschermen tegen de schade door vrije radicalen.

Gouden tip 8

Vanaf je dertigste is het heel belangrijk om regelmatig je huid te scrubben of exfoliëren. Je huid is je grootste uitscheidingsorgaan en dus een ideale weg voor je lichaam om afvalstoffen te verwijderen. Naast afvalstoffen moeten ook dode huidcellen regelmatig worden verwijderd.

Wil je graag meer weten over hoe de juiste voeding ervoor kan zorgen dat je je snel weer 200% fit en lekker voelt in je vel? Dat kan in een persoonlijk en kanteltraject op maat.

A Casa Nostra - Paul en Chantal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders