De 5 geheime tips over rust - A Casa Nostra - Paul en Chantal

De 5 geheime tips over rust

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

De 5 geheime tips over rust

We hebben het zo vaak over rust. Maar wat betekent rust eigenlijk? Volgens de van Dale betekent het ‘de toestand die intreedt bij het ophouden van vermoeienis of inspanning: slaap, stilte, pauze’. Het ervaren van de ultieme rust is iets wat ieder mens gelukkig maakt. Helaas is het voor velen van ons niet zo simpel om dagelijks rust te vinden. Wij helpen je op weg met 5 supertips.

 

Gebruik je ademhaling

Onze ademhaling bepaalt ontzettend veel. Niet alleen het rustig worden, maar ook de tegenovergestelde situatie als je onrustig bent. Onrust gaat vrijwel altijd gepaard met een onrustige ademhaling. Hoe fijn is het om je ademhaling zelf als tool in te kunnen zetten om je onrust om te keren naar rust? Je hebt je ademhaling altijd bij je en je kunt het overal (in stilte) toepassen zonder dat iemand anders het door hoeft te hebben.

Een simpele oefening: vertraag je ademhaling en verlaag daarmee je hartslag waardoor je uiteindelijk tot rust komt.

  • Zoek een plekje waar je niet wordt afgeleid.
  • Focus je op één beeld of voorwerp recht voor je of sluit je ogen, laat je gedachten even varen.
  • Adem in 3 seconden diep in door je buik en houd je adem een tel vast voordat je weer uitademt.
  • Adem net wat langzamer in 5 seconden al je adem uit totdat je longen helemaal leeg zijn en houd weer een tel vast voordat je opnieuw inademt.
  • Adem 6 keer op deze manier in en uit, je bent dan een minuut bezig.

Merk je al dat je een rustiger gevoel krijgt van binnen? Als de oefening je goed bevalt, verleng deze dan eens naar meerdere minuten en pas deze meerdere keren per dag toe. Je zal merken dat je door deze oefening zelf een korte ‘reset’ kunt toepassen waardoor je weer op een bewuste en rustige manier verder kunt met je dag.

Beweeg voor je extra ontspanning

Ons lichaam en onze geest zijn direct verbonden met elkaar. Dit kun je simpelweg ervaren door een situatie waarbij je niet beweegt maar wel nadenkt te vergelijken met een situatie waarbij je zeer veel beweegt zoals tijdens het sporten. Doorgaans geldt dat hoe intensiever de lichamelijke inspanning is, hoe minder je geestelijke inspanning kan zijn. Je lichaam kan deze twee dingen moeilijk tegelijk: het is óf denken óf voelen. Bewegen is een vorm van inspanning die direct voor ontspanning zorgt. We kennen allemaal dat heerlijke gevoel na een intensieve training wel. Je voelt je tevreden, ontspannen en daardoor rustig. Beweging hoeft niet lang te duren, een half uur per keer is ruim voldoende. Sterker nog, als je te lang intensief beweegt dan kan er juist onrust in je lichaam ontstaan omdat je bijnieren tijdens intensieve beweging het stresshormoon cortisol aanmaken. Teveel hiervan zorgt voor stress en dat wil je juist niet.
online wereld

Vermijd de continue stroom van (online) input

Dit is misschien wel de belangrijkste tip om rust te ervaren. Door onze continue verbinding met de online wereld zit er geen stop op de hoeveelheid input die op je af komt. Of dit nu een nieuwsbericht is, een bericht op Instagram, het weerbericht, een Whatsapp bericht of een werk gerelateerde mail. Al deze vormen van input zorgen ervoor dat je hersenen continu aan het werk zijn om de input te vertalen. Op zich is dit niet het grootste probleem, als alle input positief was geweest. Helaas is de meeste input die we krijgen op een dag niet zo positief waardoor je voortdurend negatieve prikkels binnen krijgt die zorgen voor onrust. Er zitten heel veel voordelen aan het onderbreken van de stroom van input. Je vindt er niet alleen rust door op het moment dat je geen input ontvangt, het is ook nog eens leuker om de input tot je te nemen op het moment dat je dit wel doet. Er valt meer nieuws te lezen en ontdekken, je hebt meerdere ervaringen om te delen met je vrienden of familie en je kunt dit ook nog eens doen met je volle aandacht erbij. Zijn er plekken waarvan je weet dat je er doorgaans negatieve input vindt? Vermijd deze dan of stoot ze nog liever helemaal af. In het begin zal dit vreemd aanvoelen, maar na een tijdje zal je merken dat je lekkerder in je vel zit. Als je hersenen een langere tijd in staat van rust verkeren, wat inhoudt dat ze niets hoeven te verwerken, rust je lichaam aanzienlijk sneller uit waardoor jij je uiteindelijk een stuk rustiger voelt.
relax en rust

Werk aan persoonlijke dromen

Niets is zo leuk om mooie dingen te behalen in het leven. Resultaat behalen zorgt voor een geluksgevoel en deze gevoelens zorgen weer voor ontspanning en rust in je lichaam en geest. Sommigen hebben enorm veel doelen die werk gerelateerd zijn, maar probeer deze buiten je privéleven te houden. Zo kun je tijdens de momenten dat je niet aan het werk bent, genieten van al het moois uit je persoonlijke leven én werken aan je persoonlijke doelen. Wat is jouw droom waarvan je zou willen dat deze uitkomt? Kun je hier niet direct antwoord op geven? Probeer dan eens tijdens de ademhalingsoefening uit tip 1 te visualiseren wat jouw mooiste droom is. Wat komt er als eerste in je op? Soms helpt het om je dromen op te schrijven en deze verder uit te werken in concrete doelen die je achterna kunt. Je droom is misschien niet in korte tijd te verwezenlijken maar met de nodige tussenstapjes kun je wel steeds dichterbij je einddoel komen. Bezig zijn met het laten uitkomen van je dromen is iets wat heel veel rust kan brengen. Je bevindt je tijdelijk in jouw ideale wereld waar negatief niet bestaat en alles positief is. Probeer je voor te stellen hoe het is om je droom uit te laten komen zonder dat er gevaren of obstakels op je pad zijn. Soms levert de weg er naartoe meer plezier op dan het daadwerkelijk behalen van je doelen. Onthoud daarom dat je droom helemaal niet snel hoeft uit te komen!
bekkeninstabiliteit

Begeef je in een sociale omgeving

Mensen zijn geen individuele wezens maar van nature groepswezens. Al zolang we bestaan, leven we niet alleen maar met anderen om ons heen. Bij wie voel jij je het meest op je gemak en wanneer kun je het hardst lachen? Probeer je zoveel mogelijk in deze kringen te begeven want er is niets zo ontspannend als het samenzijn met leuke mensen. Je ademhaling en daarmee je lichaam, en je gedachten en daarmee je geest komen tot stilstand als je het naar je zin hebt met anderen. Humor is net als ademhaling een gratis en superkrachtige tool om rust te brengen in je leven!
A Casa Nostra - Paul en Chantal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders