Staat jouw sympaticus altijd aan?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Wist je dat het parasympatische zenuwstelsel de ‘fabrieksinstelling’ van ons lijf is.

FLOW – onze natuurlijke staat zoals je die ziet bij kleine kinderen – gaat hand in hand met een staat van veiligheid, vertrouwen en verbinding en dus met het parasympatische zenuwstelsel. Het ‘social engagement system’ volgens Stephen Porges.

Alleen bij intense actie (zoals bijvoorbeeld competitief sporten) en wanneer ons overleven bedreigd wordt schakelt ons lijf de sympaticus in.

Wanneer de sympaticus op niet traumatische of niet chronische wijze wordt ingeschakeld komt het lichaam daarna vanzelf weer tot rust dank zij de parasympathicus.

Chronische stress en een onderliggend trauma (freeze) verstoren soms de terugkeer naar de ‘relax’ modus. Omdat onze organismen niet het verschil kunnen maken tussen fysieke overlevingsstress en emotionele stress blijft bij meer en meer mensen de sympaticus ongewild chronisch actief. Er wordt dan een teveel aan cortisol in het bloed gebracht.

Dit heeft als gevolg dat we dan niet langer in FLOW leven (onze fabrieksinstelling) maar in een chronische overlevingsmodus.

Wanneer de sympaticus zijn energie niet kan uitwerken – zoals in boos worden (vecht reflex) of vluchten (bijv. uit een relatie op het werk of elders) – gaan het systeem steeds meer over in de bevriesreflex (dorsale vagus).

Daardoor wordt het bindweefsel steeds meer chronisch aangespannen en gaan steeds meer lichaamsfuncties negatieve invloed ondervinden.

De parasympaticus gaat minder goed functioneren want er gaat minder bloed naartoe wanneer de sympaticus aan blijft staan. Dat is hoe de negatieve spiraal werkt waar zoveel mensen inzitten. De kostenpost van de gezondheidszorg wordt groter en groter.

Het heeft allemaal te maken met het niet kunnen of willen begrijpen van de echte oorzaken van klachten. Van symptoombestrijding krijg je levenslange klanten. Van het aanpakken van de diepere oorzaken niet.

Leer meer over je eigen lichaam zodat je niet zo afhankelijk bent van ‘de experts’.  Je bent namelijk zelf dé expert van je lijf. Staat jouw sympaticus ongewild vaak aan? Een leefstijl-coaching of -advies kan je helpen inzicht te krijgen in de oorzaak en aanpak van klachten.

A Casa Nostra draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders