Moe. Geen energie. Hoe werkt dat? - A Casa Nostra - Paul en Chantal

Moe. Geen energie. Hoe werkt dat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Moe. Geen energie. Hoe werkt dat?

In het lichaam is een bepaalde hoeveelheid energie aanwezig. Deze energie wordt normaal gesproken eerlijk over het lichaam verdeeld. Ieder orgaan krijgt zo voldoende energie om goed te kunnen functioneren. Bij chronische vermoeidheid is deze energieverdeling verstoord geraakt. Als resultaat is dat bepaalde delen van het lichaam minder energie krijgen, waardoor er op verschillende plaatsen een energietekort ontstaat. Een tekort aan energie in de hersenen leidt tot mentale vermoeidheid, terwijl een energietekort in de spieren tot fysieke vermoeidheid leidt.

Hoe is de energieverdeling verstoord geraakt?
En nog belangrijker: Hoe kun je de energieverdeling weer herstellen?

Laten we hier eens induiken.

Ontsteking verandert de energieverdeling

Een ongezonde leefstijl leidt tot een zogenoemde chronische laaggradige ontsteking. Dit is een situatie waarbij het immuunsysteem niet alleen ‘s nachts actief is (zoals het hoort), maar ook overdag. Normaal gesproken gaat de energie alleen ‘s nachts naar het immuunsysteem, maar bij een chronische ontsteking trekt het immuunsysteem ook overdag energie naar zich toe.

Bij een ontsteking krijgt de energietoevoer naar het immuunsysteem altijd voorrang boven de toevoer naar andere systemen. Daarom wordt het immuunsysteem ook wel een egoïstisch systeem genoemd. Het immuunsysteem moet voldoende energie krijgen om het lichaam tegen ziekteverwekkers te beschermen. Evolutionair staat overleven op één. Andere organen, zoals de spieren en de hersenen zijn op dat moment minder van belang voor overleving. De energietoevoer richting deze organen neemt daarom af, waardoor er meer energie ter beschikking komt van het immuunsysteem.

Normaal gesproken is het immuunsysteem overdag rustig en verbruikt het weinig energie. Wanneer het immuunsysteem ook overdag geactiveerd wordt, schiet het energieverbruik omhoog. Op de korte termijn is dit geen probleem, maar wanneer het chronisch wordt ontstaat er een energiecrisis. De hersenen, spieren en het immuunsysteem blijven dan langdurig om energie concurreren.

Aangezien het immuunsysteem voorrang krijgt, ontstaat er een energietekort in de hersenen en/of de spieren. Hierdoor krijgen deze organen onvoldoende energie om goed te kunnen blijven functioneren. Het gevolg is mentale en fysieke vermoeidheid.

De kernvraag is: Hoe kun je de energieverdeling weer herstellen?

Dit kan op verschillende manieren, maar voldoende bewegen is één van de belangrijkste strategieën.

Beweging herstelt de energieverdeling

Om de energieverdeling te herstellen moet het immuunsysteem overdag tot rust gebracht worden. Beweging is één van de manieren om dit voor elkaar te krijgen. Tijdens beweging worden er namelijk ontstekingsremmende stoffen in je spieren aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem tot rust wordt gebracht. Het gebruikt zo minder energie en je houdt meer energie over voor de rest van het lichaam, waaronder de spieren en hersenen. Beweging bevordert dus de energiestroom naar de hersenen en spieren, waardoor de vermoeidheid na verloop van tijd afneemt.

Door op een lege maag te bewegen sla je twee vliegen in één klap. Hoe zit dit precies?

Nuchter bewegen

Zowel vasten als bewegen werken ontstekingsremmend. Bewegen op een lege maag is dus een krachtige combinatie voor het remmen van laaggradige ontstekingen, de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van westerse welvaartsziekten.

Maar je moet toch eerst eten om energie te krijgen voor het bewegen?

Dat is onjuist. De mens heeft een enorme capaciteit om energie op te kunnen slaan in het vetweefsel, de spieren en de lever. Een lege maag is niet hetzelfde als een lege motor (lees: lege energievoorraad). Gedurende de avond en nacht wordt je avondmaaltijd verteerd. De energie die je uit deze maaltijd haalt sla je voor een groot deel op in je vetweefsel en in de glycogeenvoorraden in de spieren en lever. Er is dus voldoende energie aanwezig om ‘s morgens op een lege maag te kunnen bewegen.

Het zou wat zijn als de mens alleen na het eten kon bewegen. Dan zouden we ons bed niet eens uit kunnen komen.

Beweging tijdens de evolutie

De mens heeft gedurende het grootste gedeelte van haar bestaan op een lege maag moeten bewegen. Er was geen supermarkt of koelkast, dus de oermens moest eerst jagen, vissen en verzamelen. Daarna kon hij pas eten. Energieverbruik ging altijd vooraf aan energie-inname. Het lichaam is hierop aangepast. Nu doen we precies het tegenovergestelde: eerst eten en daarna pas bewegen. Onze genen snappen er geen bal van en op de lange termijn leidt dit gedrag tot een overactief immuunsysteem, vermoeidheid en klachten.

Wat moet ik onthouden?

Vermoeidheid ontstaat als de energieverdeling verstoord is geraakt. De oorzaak hiervan is een immuunsysteem dat chronisch actief is en veel energie verbruikt. De energie gaat primair naar het immuunsysteem, waardoor andere organen een energietekort oplopen. Dit leidt tot vermoeidheid en klachten. Beweging, en met name op een lege maag, werkt anti-ontstekend en brengt het immuunsysteem overdag tot rust. Hierdoor gaat het energieverbruik van het immuunsysteem omlaag, waardoor er meer energie voor de rest van het lichaam overblijft. Het gevolg is minder klachten en een hoger energieniveau.

En nu?

Wil je meer weten over de mogelijke oorzaken en oplossingen van vermoeidheid? Dan is een vrijblijvende intake zeker iets voor jou. Om jou op weg te helpen naar een energieker en fitter leven.

 

bron: OERsterk

moe

A Casa Nostra - Paul en Chantal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders