In het hart van de Maasduinen – Gemeente Bergen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

De gemeente Bergen (L) ligt in het hart van Nationaal Park Maasduinen. Het glooiende, indrukwekkend mooie landschap biedt volop recreatieve mogelijkheden voor fietsers, wandelaars, ruiters, menners en natuurliefhebbers. De afwisseling van bos, heide en duinlandschappen langs de maas blijft verrassen. De rijke geschiedenis van Bergen toont zich in monumenten en historische gebouwen.

Het wandelroutenetwerk is ruim 200 kilometer lang. Er zijn 16 startpunten en ruim 160 knooppunten. Paarse heidevelden, uitgestrekte stuifzandgebieden, schaduwrijke bossen en vogelrijke vennen. De talrijke wandel- en fietsroutes brengen je op de mooiste plekjes. En onderweg kom je de Maasduinen tegen, deze dateren nog uit de laatste ijstijd in Europa.

 

 

De dorpskernen van Bergen op een rij.

  • Afferden: In het toeristische Afferden liggen een aantal campings, korenmolen ‘Nooit Gedacht’ en bij kasteelru├»ne Bleijenbeek de mooiste golfbaan van de provincie Limburg; landgoed Bleijenbeek.
  • Siebengewald: In de 18e eeuw hadden de inwoners van het grensdorp Siebengewald een armoedig bestaan. Smokkelen was in die tijd soms bittere noodzaak en de Nederlands-Duitse grens oefende destijds een grote aantrekkingskracht uit.
  • Nieuw-Bergen, Bergen en Aijen: Het centrum van de gemeente Bergen. Hier zijn de meeste (winkel)voorzieningen gevestigd. Aijen is bekend vanwege zijn kunstenaars en vele ateliers en in het historisch Bergen ligt onder andere de Romaanse toren waarvan het onderste gedeelte waarschijnlijk dateert uit de dertiende eeuw.
  • Well: In het pittoreske Maasdorp Well ligt een van de mooiste kastelen van de provincie Limburg. Ook de Grotestraat met zijn monumenten en historische gebouwen is een bezoek waard. Voor watersportliefhebbers is de omgeving het Leukermeer een heerlijke plek om te vertoeven. Je vindt daar ook de jachthaven met vele boten die vanuit de maas hun aanmeerplek aan het Leukermeer vinden. Het azuurblauwe Reindersmeer en het prachtige Putjesberg moet je gezien hebben. Sinds mei 2021 is Well in het monumentale pand De grote Waaij een aanwinst rijker. Leefstijlhuis A Casa Nostra – Paul & Chantal is hier gevestigd met 9 gastenkamers en een lofthuisje. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om voor grote en kleine groepen de locatie te huren. Verschillende ruimtes in het hoofdgebouw en in de Tiendschuur zijn beschikbaar voor (meerdaagse) Trainingen, Vergaderingen, Workshops en Events.
  • Wellerlooi: Wellerlooi is een rustig dorpje met volop afwisselende natuurgebieden. Zo liggen op Landgoed De Hamert prachtige wandelroutes. En met het fiets- en voetveer ‘Kobus’kun je de Maas oversteken naar het naburige dorpje Blitterswijck.

 

 

 

A Casa Nostra draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders