De internationale maasroute.
Vanuit de bron van de Maas in het Franse Langres tot aan de monding in Hoek van Holland loopt de EuroVelo 19, de Maasfietsroute; een europese fietsroute die goed is voor 1050 kilometer vlak en onbezorgd fietsplezier langs de Maas. Je start in Langers, fietst door de Champagne, passeert de eerste landsgrens per fiets om door de Belgische Ardennen Nederlands Limburg te bereiken. Hier begint de Limburgse Maasroute waar buitengewoon veel te zien en te doen is! Bij Mook en Middelaar verlaat je Limburg om door te fietsen naar de monding van de Maas in Hoek van Holland en wereldhavenstad Rotterdam; een onvergetelijk fietsavontuur!
www.lfmaasroute.nl / www.maasfietsroute.eu
‘Welkom op de LF Maasroute’.
Zie je een bordje met deze tekst, dan sta je aan het begin van een groot fietsavontuur met de Maas als metgezel. Daar waar de Maas Limburg binnenstroomt, verandert de internationale EuroVelo19 de komende 160 kilometer in de Limburgse Maasroute. Ontdek samen Limburg langs de Maas: van Maastricht dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de verrassende Maasplassen tot aan Nationaal Park De Maasduinen. Neem onderweg een rustmoment bij de enorme kunstwerken die speciaal voor Maasfietsers langs de route zijn geplaatst en geniet nog meer tijdens de extra fietslussen door het mooie Limburg.
Kunst langs de maas.
Even van de pedalen en in alle rust genieten van de mooie omgeving. Dit was de inspiratie voor de Limburgse kunstenaar Patrick Kusters om tien enorme zitplaatsen te creëren langs de Limburgse Maasroute, speciaal voor jou als maasfietser. Met duurzame, robuuste verhalen, zoals hout en staal, vallen de kunstwerken binnen het ‘cradle tot cradle’ principe. Bovendien verwijst elk kunstwerk naar een bijzonder verhaal uit de gemeente waar je je bevindt.
Ontdek Limburg langs de Maas.
De langgerekte provincie Limburg kun je grofweg opsplitsen in drie regio’s: Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. De drie delen zien er allemaal anders uit. Tijdens de Limburgse Maasroute doorkruis je heel Limburg en met extra fietslussen ontdek je nog meer! In de kop van Limburg is er rondom de Maas een bijzonder natuurverschijnsel ontstaan, de zogenaamde rivierduinen. Deze zijn gevormd door de inmenging van een andere rivier, de Rijn en de wind. De Limburgse Maasroute schampt Nationaal Park de Maasduinen, maar het is een aanrader om dit natuurgebied ook eens apart nader te verkennen. Verder passeer je het kastelendorp Baarlo en de moderne Maasboulevard van de stad Venlo. Voor het historische deel fiets je naar de markt en bewonder je het indrukwekkende stadhuis uit 1600.
Zin in extra Limburgse fietskilometers?
Extra lus #1 Gennep (37 km)
In het historische hart van keramiekstad Gennep verlaat je de Maasroute tijdelijk. Je volgt nu een prachtige fietsroute langs de oevers van de Maas, door pittoreske dorpjes, een oud heidegebied en een middeleeuws jachtbos waar reeën, edelherten en wilde zwijnen leven.
25 – 39 – 38 – 27 – 24 – 37 – 23 – 42 – 35 – 88 – 47 – 30 – 93 – 52 – 26 – 40 – 36 – 22 – 87 – 46 – 29 – 51 – 25
Extra lus #2 Well – Venray – Horst (31 km)
Deze lus brengt je aan twee kanten van de Maas. Je begint bij een meer, het Leukermeer. Al snel kom je in Well waar een momentje van de pedalen op z’n plek is: het historisch centrum van Well is al jaren een trekpleister. Ook ligt hier een prachtige waterburcht, Kasteel Well. De rest van de route fiets je langs Nationaal Park De Maasduinen, Landgoed de Hamert en Kasteeltuinen Arcen. Bij rozendorp Lottum steek je de Maas over voor de terugweg langs Blitterswijck.
25 – 26 – 56 – 57 – 53 – 52 – 58 – 14 – 59 – 25 – 70 – 55 – 74 – 62 – 27 – 15 – 71
Bron: Routebureau Noord- en Midden-Limburg