Gezond eten is duur(der). Klopt dat wel?
Wie de overstap maakt naar gezonde, natuurlijke voeding kan opmerken dat het bedrag bij de kassa ineens hoger uitvalt dan met een kar vol ongezonde producten. Vaak hoor je dat gezond eten duur is. En al helemaal als je (deels) biologisch wil eten. Maar klopt dat wel? En hoe kun je gezond eten zonder veel geld kwijt te zijn? Hopelijk doe je je voordeel met deze slimme tips.
Broccoli of chips?
Je kent misschien wel de worsteling tussen het, in de supermarkt, kopen van gezonde of ongezonde goedkopere voeding. Wanneer je goedkoop uit wilt zijn wordt je wilskracht op de proef gesteld. Want helaas is ongezonde voeding goedkoper dan gezonde voeding. Al jaren daalt de prijs van bewerkte voeding en stijgt de prijs van vers eten. Vanaf het jaar 2000 zijn groente en fruit meer dan 40% duurder geworden. Suiker werd juist ruim 20% goedkoper.
Voor de prijs van een banaan kun je een reep chocolade kopen. Een broccoli kost net zoveel als een grote zak chips. Ongebrande noten zijn veel duurder dan borrelnootjes. Al jaren wordt bewerkte voeding goedkoper en verse voeding duurder. Zo zonde.
Vers of niet?
Bewerkte voedingsmiddelen bestaan vaak uit goedkope ingrediënten. Denk aan smaakstoffen, soja, tarwe, suikers of vetten. Bedrijven kunnen het product voor minder geld, maar met meer winst verkopen. En ze vliegen vaak met duizenden tegelijk over de band. Ook dat drukt de prijs.
Daarbij zijn deze producten vaak veel langer houdbaar dan verse producten. Er hoeft dus minder te worden verspild en de producent en supermarkt lopen hierdoor minder risico. Een rol koekjes of een pot appelmoes kunnen jaren op voorraad liggen. Dat geldt niet voor een bloemkool. Verse voeding vraagt meer aandacht.
Bewerkte voeding kan dus jarenlang op voorraad blijven liggen. Verse producten niet.
Wel of niet biologisch?
Biologische voeding is duur. En dat klopt. Maar wanneer je begrijpt waar de hogere prijs vandaan komt is het misschien makkelijker om hier wat extra’s voor opzij te zetten. Mits je inkomsten dit toelaat natuurlijk.
Biologische voeding krijgt meer tijd om te groeien en te rijpen, wat de smaak, voedingswaarde en gezonde voedingsstoffen ten goede komt. Er is meer aandacht voor de grond en haar vruchtbaarheid. Ook dat zorgt voor meer nutriënten. Ook wordt biologische voeding op een kleinere schaal geteeld, wat de prijs omhoogstuwt.
Wel of geen chemische bestrijdingsmiddelen maakt een groot verschil. Daarnaast worden plagen en ziekten op een andere manier bestreden. Soms met behulp van bestrijdingsmiddelen, maar deze zijn nooit van chemische aard. Er worden vaker natuurlijke vijanden ingezet; denk aan het lieveheersbeestje dat efficiënt een luizenplaag te lijf gaat. Dit maakt het telen een stuk arbeidsintensiever. Biologische voeding is dus duurder. Maar door slim in te kopen kan je dat bedrag voor jezelf een heel eind drukken. Wanneer je begrijpt waarom biologische voeding duurder maar ook gezonder is, wordt het makkelijker hier wat geld voor te reserveren.
Tip 1: Eet natuurlijk
Tip 2: Superfood = gewoon voedsel
3. Eet minder vlees en vis en ga voor plantaardig
Tip 4: Wildplukken
Tip 5: Junkfood blijft junkfood
Biologische voeding heeft alleen een meerwaarde als je voor gezonde producten gaat. Een biologische zak chips blijft ongezond. En een pot chocopasta is niet ineens beter voor je lijf omdat de cacaobonen van biologische oorsprong zijn. Blijf dus zoveel mogelijk weg van dit soort (verleidelijke) producten als je voor biologisch gaat. Dat scheel veel!
Tip 6: Het seizoen
Tip 7: Aanbiedingen
Let op aanbiedingen en speur naar kortingsstickers. Het kan per boodschappenronde vele euro’s besparen. Ook in het gezonde schap zijn altijd scherpe aanbiedingen te vinden. En wie het lukt om met die aanbiedingen de maaltijden invulling te geven — en dus niet van te voren een boodschappenlijstje te maken — komt helemaal voordelig uit.
Zet in de supermarkt een andere bril op en volg niet je boodschappenlijst. Het scheelt tientallen euro’s.
Tip 8: Leg een voorraad aan
Heb je voldoende plek? Schaf dan een grote, energiezuinige vriezer aan. Veel verse voedingsmiddelen kun je invriezen. Bij aanbiedingen een grote voorraad tegelijk inslaan.
Tip 9: Vergelijk prijzen
Tip 10: Koop in grotere verpakking(en)
Tip 11: Leer restjes te eten
Wil jij af van altijd maar je boterhammetje of yoghurt in de ochtend en/of middag? Maar wil je het wel graag voordelig en makkelijk houden? Word dan een echte restjes professional! Kook ‘s avonds net wat meer en eet dit de volgende dag. Dat is goedkoper dan drie keer per dag een nieuwe maaltijd bereiden. Ook soep is hier zeer geschikt voor .
Tip 12: Bespaar op andere vlakken
Kijk eens naar je uitgavenpatroon en bedenk voor jezelf waar jij en jouw lichaam het meest blij en gezond van worden. Zet gezonde voeding op één. Junkfood, etentjes in een fastfoodrestaurant, luxeproducten, dure koffiezetapparaten met (aluminium) wegwerp-cupjes: heb je dat echt nodig?
De sportschool is echt een goed idee, maar buiten in de natuur sporten is goedkoper én gezonder. Nog een voordeel van gezond eten en buiten sporten is dat je je huid van binnenuit voedt. Daarmee kan het je gaan opvallen dat je steeds minder cosmeticaproducten nodig hebt.
Extra tips & trucjes
Tegenwoordig schrikken veel mensen van het bedrag wat ze moeten afrekenen aan de kassa. Een groot gedeelte van de rekening bestaat dan uit groente, fruit en vlees, wat zeker niet de goedkoopste producten zijn. Er zijn echter handige trucjes om met minder geld toch gezond en lekker eten te kunnen kopen.
Hierbij enkele extra tips om toch gezond te kunnen eten met een klein budget
- Maak thuis een boodschappenlijstje met alleen dat wat ook echt nodig is. Dit zorgt ervoor dat je minder snel in de verleiding komt om ongezonde, meestal duurdere producten te kopen.
- Lokale streekproducten zijn meestal goedkoper. Dit omdat ze rechtstreeks vanuit de boer komen en hier minder transportkosten aan verbonden zijn.
- Het kan ook schelen om groenten en fruit uit de diepvries te kopen. Deze verschillen niet in voedingsstoffen met de verse variant en zijn vaak goedkoper. Daarnaast blijven deze ook langer houdbaar.
- Wanneer er een markt in het dorp of in de stad is, kan het schelen om later op de dag hier langs te gaan. Later op de dag kunnen de producten in de aanbieding zijn, wat weer een aantal euro kan schelen.
- Ieder seizoen heeft zo zijn groenten en fruit. Wanneer je groenten en fruit van het seizoen koopt, scheelt dit in de prijs. Hierbij moet je denken aan aardbeien in de zomer en wortelen in de winter!
- Volkorenproducten in de grotere voordeelsupermarkten, waar deze producten over het algemeen goedkoper zijn. Denk hierbij aan rijst, wat je in grote aantallen kan inkopen.
- Wees creatief met producten die over de datum lijken. Vaak bevat overrijp fruit extra veel smaak, waardoor deze bijvoorbeeld heerlijk in een smoothie smaken. Daarnaast kan je elke groente in de soep verwerken, waardoor je aan het eind van de week een heerlijke restjessoep kunt maken!
- Supermarkten hebben verschillende marketingtrucs waarmee er voor bepaalde producten reclame wordt gemaakt. Gebruik hierbij echter je gezonde verstand en kijk onderaan in de rekken. Hier staan meestal producten die nog goedkoper zijn .
- Eet minder vlees. Vlees is het meest ongezonde en duurste gedeelte van onze maaltijd. Je kunt vlees goed vervangen door bijvoorbeeld linzen of ei, wat ook een vullende werking heeft en net zo lekker kan zijn.
Bronnen: