Chantal en Paul - Deelnemers uit Het Italiaanse dorp Ollolai RTL - A Casa Nostra - Paul en Chantal

Chantal en Paul – Deelnemers uit Het Italiaanse dorp Ollolai RTL

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ken je het Italiaanse dorp Ollolai nog?

Het ligt op Sardinië, in de provincie Nuoro. Dat Sardinië een geweldig mooi eiland is met een afwisselend en bergachtig binnenland, leuke Sardijnse stadjes en bovenal 1.800 kilometer (!) schitterende stranden kun je niet missen. Het is echt het mooiste Europese eiland om op vakantie te gaan! Ze noemen het eiland zelfs vaak de Carribean van Europa.

Maar… wat dacht je van een huis kopen op Sardinië (voor slechts 1 euro!), dat huis opknappen en een bestaan opbouwen in Italië? Het kan!

Paul en Chantal gingen op dit prachtige avontuur en hebben voor het dorp Ollolai het welzijnstoerisme op de kaart gezet met hun (tweede) leefstijlpraktijk. Paul Bax – Pijnbestrijding & Revalidatie. Mensen gaan vanuit Nederland mee op vakantie naar Sardinië voor een leefstijl- & revalidatietraject.

Einde aan chronische pijn. Hier wil ik meer over weten!

Blue Circle en RTL4 deden begin 2018 een oproep!

  • Heb je altijd al eens in het buitenland willen wonen?
  • Ben je dol op Italië?
  • Ben je handig, creatief en ondernemend?
  • Durf je te investeren in je grote droom?
  • Kun je niet wachten om je eigen kluswoning om te toveren in een droomhuis en zie je het als een uitdaging om het authentieke Italiaanse dorpsgevoel nieuw leven in te blazen?

Dan is het echt wat voor jou!

Blue Circle en RTL selecteerde 10 kandidaten koppels. Zij moesten aan een aantal voorwaarden voldoen en om dat te beoordelen moest je iets vertellen over je gezinssamenstelling, achtergrond en talenkennis. Beschrijven waarom je dit zo graag wil, of je ervaring hebt met wonen in het buitenland, of je eerder aan een tv-programma hebt meegedaan, of je voldoende financiële middelen hebt om een huis op te kunnen knappen, hoeveel je bereid bent te investeren en wat voor plannen en ideeën je voor de woning én met je onderneming voor Ollolai hebt. Ook moest je foto’s van je gezin uploaden. Daarnaast moest je niet alleen eind maart al een lang weekend beschikbaar zijn voor de selectie, maar moet je uiteraard ook in de zomermaanden voor langere tijd weg kunnen. Als je geselecteerd werd was je namelijk 4 maanden op Sardinië: van mei t/m augustus 2018.

Een korte terugblik op het tv programma

Ik vertrek‘ maar dan anders.
Met het RTL4 programma Het Italiaanse Dorp Ollolai zag je vanaf half juli 6 weken lang elke werkdag 5 Nederlandse koppels die de kans kregen een authentiek, vervallen Sardijns huis te kopen voor slechts één euro. Ze gingen allemaal vol enthousiasme aan de slag om hun nieuwe huis bewoonbaar te maken en hun Italiaanse droom te realiseren.

De creatiefste
De burgemeester van Ollolai, Efisio Arbau, bedacht dit opvallende aanbod om het dorp nieuw leven in te blazen.  Het dorpje is in de afgelopen 50 jaar qua bewoners gehalveerd van 2600 naar zo’n 1300. En dus is er leegstand. De bevolking veroudert, veel jongeren zijn naar de grote stad of zelfs naar het buitenland vertrokken, waardoor het karakteristieke Ollolai dreigde te veranderen in een verlaten bergdorpje. De toeristische mogelijkheden op het eiland Sardinië zijn (in lente, zomer én herfst) echt enorm, maar vereisen wel enige creativiteit, lef en ondernemersgeest. Daarom heeft de burgemeester ondernemende Nederlanders met een Italiaanse droom opgeroepen om samen met hem én de lokale bevolking Ollolai weer terug te brengen naar de oude glorie.

Zat de lokale bevolking wel op Nederlanders te wachten?
Wellicht denk je: misschien zit de lokale bevolking wel helemaal niet te wachten op een Nederlandse invasie. Maar dat valt mee. Sterker nog, men ontvangt ze met open armen. De inwoners zijn niet blij met de vele leegstaande huizen en winkels en hopen juist dat mensen hierdoor terugkeren. En toerisme levert natuurlijk ook weer werk op.

Buitenlandse droom én kijkcijferhit tijdens de zomermaanden van 2018.
Stap één. Een aantal vervallen huizen werd voor slechts één euro te koop aangeboden. Deze prijs gold onder twee voorwaarden: de nieuwe eigenaren moeten hun vervallen huis mooi opknappen én hun ondernemersplan moet ook echt een steentje bijdragen aan de economie van het dorpje.
Het Italiaanse Dorp: Ollolai was wekenlang iedere werkdag te zien op RTL 4. Elke week legden de 5 Nederlandse koppels verantwoording af over de voortgang van hun bedrijfsplan aan de vierkoppige dorpsraad van Ollolai. Het koppel of gezin met de meeste vooruitgang in die week, ontving ter aanmoediging wat extra budget als bijdrage aan de verbouwing. Aan het einde van de reeks werd de balans opgemaakt en kan het gezin of koppel met de meeste vooruitgang gedurende de tv-opnames zelfs een groot deel van hun eigen investering terugverdienen. Paul en Chantal is het gelukt hun eigen droom én daarmee de droom van Ollolai uit te laten komen!

Meer over het dorpje Ollolai zelf
Het dorpje is een traditioneel bergdorpje op maximaal 970 meter hoogte in de provincie Nuoro en telt 1500 inwoners. Het pleintje Piazza Marconi met barretjes, oude huizen en kerken in steegjes er om heen en in de buitenwijken wat landhuizen, bungalows en boerderijen. Het ligt in een bergachtige gebied en deze streek wordt Barbagia genoemd.  Als je de route volgt naar San Basilio vanuit het dorpsplein kom je op een gegeven moment de sterrenwacht tegen, zeker de moeite waard om hier even te stoppen. Als je doorrijdt of doorloopt de natuur in vindt je prachtige plekken met eeuwenoude gigantische rotspartijen. Haal een lekkere lunch bij 1 van de lokale supermarktjes in het dorp en ga lekker picknicken op San Basilio, een mooi archeologisch- en natuurpark, ook wel de tuin van Ollolai genoemd. Dit park is een oase van rust omringd door de ongerepte natuur en kent een lange geschiedenis. Het natuurpark wat grenst aan Ollolai is dus echte adembenemend. Bovenop de Sa Punta Manna heb je een panoramisch uitzicht over Sardinië. Deze plek wordt ook wel het raam van Sardinië genoemd aangezien je op een heldere dag zelfs een glimp van de zee kunt zien. Je kunt deze wandeling naar boven zelf maken begeleid door bordjes en touwen, het is wel klimmen over de rotsen, maar zodra je boven op de top staat, heb je dan ook een fenomenaal uitzicht! In de buurt van het park ligt ook een sterrenwacht. In de zomer liggen de temperaturen rond de 30 graden, terwijl ‘s nachts de temperatuur wel afkoelt. In de winter kan het flink koud zijn en moet je niet verbaasd zijn als er een flink pak sneeuw ligt.

In eerste instantie keken de bewoners in de zomer van 2018 een beetje achterdochtig naar al die buitenlanders die hun dorpje kwamen bezoeken, een soort verlegenheid, maar uiteindelijk staan de Sardijnen en dus ook de inwoners van Ollolai bekend om hun gastvrijheid. Er zijn 6 verschillende bars waar je een drankje kunt bestellen of een praatje kunt maken met de lokale bevolking. Voor een goede maaltijd hoef je het dorp niet te verlaten, want er zijn een paar leuke eetgelegenheden, waar je typisch Sardijns eten voorgeschoteld krijgt. In Ollolai zijn 2 agriturismo’s waar je kunt kiezen uit lokale gerechten en 2 pizzeria’s om uit goede zelfgemaakte pizza’s te kiezen. Uiteraard kun je ook bij een van 5 kruideniertjes zelf wat lekkers kopen en picknicken in bijvoorbeeld het mooie natuurpark San Basilio.
Als je het echte traditionele en ambachtelijke leven in Ollolai wilt ervaren, is dit ook mogelijk. Ervaar zelf bijvoorbeeld het authentiek mandenvlechten, bekijk van dichtbij de traditionele kleding en gebruik een traditionele lunch met een Sardijnse familie. Wat dacht je van workshops als Vegan Cooking of Pasta Maken. Schilderen, parfum maken of een wandeling maken met een lokale gids is fantastisch. Of wat denk je van een workshop bij een van de kunstenaars uit het dorp, een schilder, volgen. Het naschilderen op hout van een dame op foto in prachtige klederdracht.

Midden in de Bleu Zone: Ollolai & omgeving
In de zomer kun je ervoor kiezen om een beetje af te koelen in een van de stuwmeren in de buurt van Ollolai. Het Lago di Taloro (ook wel Lago di Gusana genoemd) is een prachtig stuwmeer en ook de tocht erheen is schitterend en afwisselend. In het dorp Gavoi vind je een zwembad met een panoramisch uitzicht op het meer. Dit stadje heeft een oud historisch centrum waar je een drankje kunt drinken voor de oude kerk. Een ander zwembad ligt in Ottana. Rondom de meren kun je heerlijk genieten van de rust, de natuur en de mooie vergezichten. Ook vind je hier en daar historische overblijfselen zoals een nuraghe.

Er worden ook activiteiten bij de meren aangeboden zoals paardrijden, kanoën en zelfs wakeboarden. Per meer is dit verschillend. De omliggende dorpen liggen in het gebergte genaamd SupraMonte. Rijke natuur, met vele roofvogels. Hoewel de gieren hier uitgestorven zijn, probeert men hier samen met o.a. de Amsterdamse dierentuin Artis, de vale gier weer terug te krijgen, zo zijn er vanuit Artis al diverse gieren hier uitgezet. Kloven, grotten en zinkgaten maken dit gebergte, dat niet zo heel hoog is, bijzonder.

Behalve de mooie natuur zijn er de muurschilderingen, murales genoemd. Orgosolo is daar heel bekend om. Tientallen muren zijn er beschilderd. Het zijn veelal politieke statements en is zeker de moeite waard om een middagje doorheen te lopen en alle verschillende muurschilderingen te bewonderen. Niet alleen Orgosolo is daar heel bekend om, echter in heel veel dorpen zijn de mooie muurschilderingen te vinden. Ook in het nabijgelegen dorp Fonni zijn er ook enkele schitterende schilderingen. Niet direct in de buurt maar er zijn er nog 2 dorpjes die zeker kunnen wedijveren met Orgosolo; Tinnura en San Sperate.

In de omgeving vind je ook enkele musea waarvan het Etnografische museum in Gavoi, het Maskermuseum (Machere) in Mamoiada en het kostuummuseum in Nuoro de bekendste zijn. Uiteraard liggen in deze streek ook diverse nuraghes, die vaak nauwelijks zonder een begeleider te vinden zijn. Ook een enkele ‘Domus de Janas’ is te bezoeken als je een beetje je best doet. Los van alle prachtige natuur op Sardinië, is er ook genoeg te zien voor kunstliefhebbers. Het Nivola museum in Orani is zeker een aanrader. Niet alleen de beeldhouwkunst is prachtig om te bewonderen in het museum, het museum zelf is ook een architectonisch hoogstandje met een prachtig uitzicht. Heb je de kans om naar een traditioneel feest te gaan op het eiland waar alle klederdrachten bij elkaar komen voor een optocht, zeker doen! Zo niet, dan is er het klederdrachtmuseum Museo del Costume in Nuoro waar alle klederdrachten van Sardinië staan tentoongesteld.

Sardinië heeft 1.800 kilometers aan prachtige witte zandstranden met helder blauw water, maar ook in het binnenland vindt je prachtige plekken om te zwemmen, zoals het natuurlijke zwembad Piscine Naturali di Bau Mela. Een heerlijke plek om op de rotspartijen in de zon te liggen om daarna een ijskoude duik te nemen in het heldere water. Dit vind je in de buurt van diverse Tombe di Giganti en de archeologische plaats: Area Archeologica di Sa Carcaredda. Je komt op Sardinië veel vervallen huizen tegen die zijn verlaten of op instorten staan. Maar Gairo Vecchio is een complete spookstad die is verlaten door aardverschuivingen in 1963. Prachtige vergezichten en overblijfselen van een oude stad waar de natuur het helemaal weer heeft overgenomen.

Autumno in BarbagiaAls je denkt dat Ollolai een rustig dorp is, dan heb je het juiste beeld, maar dan eigenlijk alleen tijdens de winterdagen en tijdens de siësta in de zomer.
Want net als op heel Sardinië zijn er in de zomermaanden veel traditionele en/of religieuze festiviteiten in Ollolai. Bijna elk weekend is er een traditionele gebeurtenis of een religieuze processie waar mannen en vrouwen in traditionele klederdracht gekleed gaan. De festiviteiten eindigen niet aan het eind van de zomer. In de herfst wordt de “Autunno in Barbagia” gehouden.
In de regio, de Barbagia, vindt in de herfst- en wintermaanden het event ‘Autumno in Barbagia’ plaats. Wil je echt het lokale leven ontdekken dan kan dat elk weekend in een ander dorpje dat alle deuren voor het publiek opent. Je kunt proeven van het traditionele eten, genieten van dansoptredens en natuurlijk alle tradities bekijken zoals de klederdrachten en ambachten die nog levend zijn. Dit evenement is om de wereld te laten zien dat de tradities in het centrale deel van Sardinië nog steeds in leven zijn. Elk weekend openen een of meer dorpen de mensen hun deuren, waar iedereen kan binnenlopen en lokale producten kan zien, proeven en kopen. Waar klederdrachten, gewoonten en tradities te bekijken zijn. Elk jaar doen er zo’n 30 dorpen aan mee. Diverse aanplakbiljetten en posters laten zien wanneer welk dorp aan de beurt is.

Wintersport in de bergen van Sardinië
In de winter kun je ook sneeuw verwachten in deze omgeving Als je graag wilt skiën zijn er skipistes in het dorp Fonni, op 30 minuten rijden. Vaak wordt in november al de eerste sneeuw gemeld in Fonni. Het skigebied is rond de hoogste berg van Sardinië 1.829 meter hoog; Bruncu Spina. Verwacht geen uitgebreide ‘apres ski’, want dat is hier niet echt te vinden.

Wanneer kom jij proeven van de geneugten van het goede en gezonde leven in de Blue Zone?
Moet je naar Ollolai op vakantie? Je moet niks, maar…. Voor een wandeling door het liefelijke dorpje met zijn gastvrije mensen heb aan 1 dag genoeg, voor het park ook, maar alle experiences, de traditionele eetgelegenheden en natuurlijk de festiviteiten maken het toch wel dat je een paar heerlijke dagen onder de pannen bent. Drie volle dagen is toch wel een minimum. Pak je de directe omgeving erbij, blijf dan gerust een weekje. Houd je van rust en authenticiteit en wil je je onderdompelen in de tijd van weleer (jaren ‘70) dan kun je daar zo nog wat dagen bij optellen! En dan heb ik het niet eens over de omgeving die buiten een straal van pak hem beet 30 km ligt, zoals de prachtige kust bij Cala Gonone. En wat te denken van mooie vakantie gecombineerd met een leefstijl- en/of revalidatietraject bij Paul & Chantal. Leef energiek & beweeg (weer) pijnvrij.

JA DAT WIL IK!

Nog veel meer huizen voor 1 euro.
Wil je dit jaar op vakantie naar Italië voor een paar honderd euro? Of wil je nog wat langer genieten van de Italiaanse zon, de cultuur en uiteraard het heerlijke eten? Koop dan nu één van de vele huizen die nog steeds te koop staan voor dit symbolische bedrag van EEN EURO!
Maar niet alleen in Ollolai op Sardinië staan er woningen te koop. Er zijn nog veel meer dorpjes die zich aansluiten bij dit initiatief. Mocht Nederland je niet langer bekoren; Italië ontvangt je met open armen!

A Casa Nostra - Paul en Chantal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders