Je hebt de Bewezen Beter Kantel Methode gevolgd. Een topsportbenadering voor jou als mens in zijn geheel. Niet alleen je fysiek, niet alleen je geest.
Om meer inzicht te krijgen in één van de onderliggende theorieën nemen we je mee in belangrijke kennis over het Tension Myoneural Syndroom van Dr. Sarno.
TMS van Dr. Sarno - De missende schakel tussen body en mind
Wie is Prof. Dr. Sarno
Prof. dr. Sarno behaalde zijn medische graad aan het Columbia University’s College of Physicians and Surgeons in 1950. Ruim 50 jaar heeft hij zich in New York als revalidatie arts en professor gewijd aan het onderzoeken en verhelpen van pijnklachten bij duizenden patiënten. Hij heeft een unieke en zeer effectieve benadering voor chronische pijnklachten ontdekt, die de missende schakel laat zien tussen body en mind.
Hij heeft ontdekt dat ‘inzicht’ door kennistherapie bij 90% van zijn pijnpatiënten voldoende was om weer pijnvrij door het leven te gaan. Inzicht in hoe het brein werkt, dat wij emoties onderdrukken, waar pijn werkelijk vandaan komt en waar niet… En dat we vaak verkeerd zijn voorgelicht. Dr. Sarno is in 2017 overleden op 93 jarige leeftijd.
Tension Myositis Syndroom / Tension Myoneural Syndroom
Dr. Sarno begon zijn carrière met de standaard behandelprotocollen voor patiënten met chronische nek-, schouder- en rugpijn. Maar in de vroege jaren 1970 merkte hij op dat zijn patiënten gewoon niet verbeterden en begon hij te twijfelen of de conventionele diagnoses en behandelingen voor deze aandoeningen op deze patiënten van toepassing waren. “Conventionele medische training had me geleerd dat deze pijnen voornamelijk te wijten waren aan een verscheidenheid aan structurele afwijkingen van de wervelkolom … Pijn in de benen of armen werd verondersteld te wijten aan compressie (beknelling) van zenuwen. Het was echter helemaal niet duidelijk hoe deze afwijkingen de pijn veroorzaakten. ” Uit de introductie van genezende rugpijn
Bij nader onderzoek ontdekte Dr. Sarno dat 88% van zijn patiënten een geschiedenis van spanning of migraine, maagzuur, hiatus of hiatale hernia, prikkelbare darmsyndroom, astma, eczeem en een aantal andere aandoeningen hadden waarvan algemeen werd gedacht dat ze veroorzaakt door spanning. Sarno merkte ook op dat de meeste van deze patiënten vaak hardwerkend, gewetensvol, dwangmatig en perfectionistisch waren; eigenschappen waarvan hij dacht dat die tot onbewuste woede konden leiden.
Voortbouwend op deze informatie, ontwikkelde Dr. Sarno de theorie dat onderdrukte woede en emoties fysieke manifestaties kunnen veroorzaken, zoals pijn, die dienen om de bewuste geest af te leiden van het herkennen van gevoelens die onaangenaam kunnen zijn. Hij noemde deze aandoening Tension Myositis-syndroom (TMS), omdat hij destijds dacht dat het enige weefsel dat betrokken was bij de fysiologie van TMS spier was (de term ‘myositis’ verwijst naar de ontsteking van spieren). Na verloop van tijd ontdekte Sarno echter dat het syndroom dat hij TMS noemde ook zenuw- en peesweefsel omvat, misschien zenuwweefsel zelfs meer dan spierweefsel.
Deze ontdekking betekende dat TMS een breed scala aan chronische symptomen behandelde. Omdat de term TMS intussen bekend was geworden heeft Dr. Sarno het syndroom niet volledig hernoemd. Alleen “myositis” werd vervangen door “myoneural” om het fysiologische aspect van het syndroom nauwkeuriger weer te geven.
TMS; De symptomen, diagnose en behandeling
TMS veroorzaakt uiteenlopende klachten, van zeer milde, tot zeer heftige klachten. De pijn komt en gaat. Veel patiënten met TMS klagen over rugpijn. Behalve pijn, rapporteren patiënten ook over verdoofheid, tintelingen, stijfheid en zwakte in het getroffen gebied. Dr. David Schecter, een arts uit Los Angeles, werkte samen met Dr. Sarno om dit ziektebeeld te onderzoeken. Schecter stelde dat de klachten zich niet beperken tot rugpijn, de onderzochte patiënten hadden ook klachten in andere delen van het lichaam.
Patiënten klagen vaak dat de klacht niet op één plaats blijft. De pijn beweegt van de één naar de andere plek in bijvoorbeeld de rug, maar kan ook op een geheel andere plek in het lichaam de kop opsteken. De pijn reageert niet op conventionele behandelingen, en is over het algemeen genomen niet gerelateerd aan fysieke activiteit. Soms is er tijdens vakanties een tijdelijke verbetering.
Sommige TMS patiënten hebben chronische pijn in rug, schouder of nek, leiden aan fibromyalgie of Prikkelbare Darm Syndroom. Anderen zijn gediagnostiseerd met Chronisch Vermoeidheid Syndroom, Temporal Mandibular Jaw malfunction), spanningshoofdpijn of hooikoorts.
Nadat de diagnose TMS gesteld is, dit houdt vaak niet meer in dan dat er, ondanks onderzoek, geen duidelijke oorzaak voor de klacht gevonden wordt, begint de behandeling. Als eerste stap moet de patiënt er van doordrongen zijn dat er geen fysieke beschadiging, maar een emotionele klacht aan de pijn ten grondslag ligt. Als volgende stap wordt de patiënt gevraagd een pijndagboek bij te houden, zodat duidelijk wordt onder welke omstandigheden klachten verbeteren of verergeren. Schecter raadt patiënten aan erover nadenken op welk gebied (onderdrukte) gevoelens een rol zouden kunnen spelen. Bijvoorbeeld:
- mishandeling of verwaarlozing in de kinderjaren
- vergaand perfectionisme om geaccepteerd te worden
- huidige stressoren
- ouder worden of angst voor de dood
- andere situaties waarin de patiënt zijn werkelijke gevoelens moet onderdrukken
Nadat de patiënt vastgesteld heeft wat het probleem veroorzaakt kan hebben wordt gevraagd om op schrift te zetten wat het probleem is. Hoe uitgebreider het probleem omschreven wordt, hoe effectiever onderdrukte emoties die het zenuwstelsel triggeren aangepakt worden. Het dagboek helpt mensen met het identificeren van de onderdrukte emotie. Na verloop van tijd leren mensen uiting geven aan deze emoties in plaats van deze te onderdrukken.
Het laatste deel van de behandeling van de behandeling bestaat eruit dat mensen hun leven leiden alsof ze geen pijn hebben. Uit onderzoek moet dan wel blijken dat er geen (ernstige) fysieke redenen zijn voor de klachten. Vaak wordt er wel wat schade gevonden, een lichte slijtage (artrose) in de gewrichten of een bulging disc (hernia), maar dergelijke schades ontstaan al vanaf ongeveer het 20e jaar, zonder dat mensen het merken. Het lijkt erop dat de pijn niet hiermee dus niet in verband gebracht kan worden. Dr. Schecter adviseert om traditionele behandelingen voor pijnbehandeling te staken, deze zouden de pijn slechts (mentaal) bevestigen en daardoor de klachten verergeren. Patiënten wordt aangeraden hun normale fysieke bezigheden te hervatten.
Wat kun jij zelf voor een stappen nemen
Raadpleeg een arts om ernstige medische aandoeningen uit te sluiten. Zodat je daarna aandoeningen als TMS, MBS (Mind Body Syndrome) of PPD (Psychophysical Disorder) kunt aanpakken. Als je dit niet uitsluit, kan dit uiteraard zeer ernstige gevolgen hebben (kanker kan bijvoorbeeld ook rugpijn veroorzaken). Door structurele oorzaken uit te sluiten, win je tegelijkertijd vertrouwen in deze aanpak. Heb jij na deze stap en alle eerdere informatie dat jij TMS hebt?
Accepteer de diagnose
Het herstellen van TMS vereist een actieve rol van jezelf. De symptomen worden veroorzaakt door onderdrukte emoties. Hiervoor bestaat geen recept te genezen. Genezing moet van binnenuit komen. De eerste en belangrijkste stap die je moet nemen, is accepteren dat je TMS hebt en dat deze symptomen goedaardig zijn. Er is structureel niets mis. Je hebt geen slechte rug. Typen op het toetsenbord van de computer is niet de oorzaak van je RSI. Zittend voor korte of lange periodes, of wandelen zelfs gewoon in het huis veroorzaakt geen rugpijn. Je rug doet geen pijn omdat je al wat ouder bent. Je hebt TMS, wat betekent dat je symptomen worden veroorzaakt door onderdrukte emoties en niet door structurele of externe factoren. Als je de diagnose echt accepteert, zul je niet langer bang zijn voor je symptomen, je er geen zorgen meer over maken en merken dat ze beginnen te vervagen.
Kennis als therapie
Kennis en educatie is de sleutel tot het accepteren van de diagnose. Lees of luister een TMS-boek om inzicht te krijgen in de connectie tussen Body en Mind en de ware oorzaak van jouw symptomen. Met inzicht door kennis, komt verlichting. Leer hoe jouw lichaam werkt en besef dat er niks mis is met jouw lijf. Zelfs met een uitstulpende disc (hernia) hoef je geen pijnklachten te hebben. Dat blijkt uit grootschalig wetenschappelijk onderzoek. Mensen zonder pijn kunnen namelijk dezelfde verschijnselen hebben. Er is niks mis met jouw lichaam. De pijn is echt, maar komt voort uit jouw brein. Daar ga je straks van overtuigd raken en is onderdeel van jouw therapie.
Dr. Sarno zei; “Informatie is de penicilline voor deze aandoening.” Hoe meer kennis je opdoet over het TMS-proces en de ware oorzaak van je symptomen, hoe meer vertrouwen je zult hebben in deze aanpak en in jezelf. Lees, luister en herlees een van de boeken van Dr. Sarno of een ander TMS-boek en leer meer over deze toestand.
Gebruik affirmaties & hersentraining
Veel mensen hebben gemeld hoe nuttig bevestigingen zijn bij het herstellen. Dit betekent dat je hersentraining uitvoert door te praten met je hersenen. Het voelt misschien een beetje vreemd aan om met jezelf te praten. Het stelt je in staat om controle over je gedachten te krijgen en een actievere rol te spelen in je eigen herstel.
Hervat lichamelijke activiteiten
Zodra je symptomen beginnen te verminderen en je zelfvertrouwen opbouwt, begin je met lichamelijke activiteit. Oefening en lichamelijke activiteit zullen de boodschap versterken dat je symptomen goedaardig zijn. Het kan enige tijd duren voordat de boodschap in je onderbewustzijn zinkt. Oefenen zal helpen. Het vergroot ook je zelfvertrouwen en helpt je om weer meer levensvreugde te vinden. Beide verminderen de emotionele spanning die je hebt opgebouwd.
Wijs het fysieke af
Ervan uitgaande dat je een (of ontelbare) bevoegde artsen hebt gezien, zijn ernstige medische aandoeningen uitgesloten. Aangezien je geen fysiek probleem hebt, moet je geen activiteiten ondernemen die proberen uw symptomen vanuit een fysiek perspectief te behandelen. Dit omvat: acupunctuur, chiropractische manipulatie, massage, gebruik van ergonomische apparaten etc. Als je pijnstillers gebruikt, wil je misschien na gaan denken over geleidelijke afbouw in overleg met je arts. Al deze stappen versterken het geloof dat je een lichamelijke conditie hebt. Herstellen vereist dat je alle fysieke behandelingen stopt en jouw toestand vanuit een psychologisch perspectief begint aan te pakken. Stop niet met medicatie of pijnstillers “cold turkey”. Vraag je arts hoe je kunt vertragen of stoppen om ontwenningsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.
Je zult zo al pijnverlichting ervaren, 90-95% van dr. Sarno’s patiënten en lezers van zijn boeken melden pijnvrij te zijn puur door kennis en inzicht. Ervaar je toch nog een zelfde soort pijn? Blijf je dan richten op je emoties, niet op je lichaam. Herinner jezelf aan de kennis die je hebt opgedaan. Je lichaam is gezond. Welk gevoel (spanning) of emoties probeert jouw brein te ontlopen? Verdring je woede of angst? Voel je je minderwaardig of gespannen? Blijf contact houden met je emoties in het hier en nu. Weet dat kennis over hoe jouw brein werkt en het ervaren van onderdrukte gevoelens, het recept is voor een pijnvrij lichaam.
Het zijn de ‘moeilijke’ emoties, zoals angst, verdriet en boosheid die voor problemen zorgen bij mensen met TMS. Vanuit een persoonlijkheid die het allemaal goed wil doen, perfect zelfs. En om anderen niet ongemakkelijk te laten voelen, worden emoties onderdrukt die niet wenselijk zijn. Dit wordt veel mensen van kinds af aan al geleerd.
- Niet huilen, nu even sterk zijn
- Wat ben je toch een huilebalk/janker/mietje
- Je hoeft niet bang te zijn, kom op, gewoon je schouders eronder zetten
- Gewoon je best doen, laat niet zien dat je bang bent of dat iemand je heeft geraakt
- Gun ze dat plezier niet, laat je niet zo kennen etc.
Emoties voelen, uiten en doorleven
We worden geprogrammeerd onze emoties in bedwang te houden. En juist de mensen bij wie dat enorm goed lukt, de zogenaamde ‘high actievers’, kan dat een probleem gaan worden waardoor fysieke klachten ontstaan. Vraag jezelf elke dag even af wat je ervaart op dit moment. Blijf focussen op je gevoel en emoties. Ze mogen er allemaal zijn, wees zacht voor jezelf, je bent al te lang hard geweest voor jezelf. Geef jezelf niet meer op je kop, dit kan je letterlijk koppijn geven 😉 Blijf tegen je brein zeggen dat je het mechanisme begrijpt nu. Dat je begrijpt (als dat zo is, anders is er nog werk aan de winkel) dat je lichaam gezond is en dat je liever de emoties gaat ervaren, dan de pijn. Vraag jezelf af als je ergens een TMS symptoom ervaart:
- Wat voel ik nu?
- Ben ik gespannen?
- Waarover?
- Voel ik woede?
- Ben ik ergens bang voor?
Gebruik je restanten pijn als signalen om emoties te voelen. In het hier en nu. Je kan ook zeggen; Ok, ik onderdruk nu blijkbaar angst en woede. Ik voel mij gespannen en dat is ok. De pijn is niet nodig, ik snap het mechanisme. Ik kies voor mijn gevoel, mijn emoties. Mijn (rug, nek, etc) is gezond. Kijk dan wat er gebeurd, laat het los. Herhaal als het nodig is.
Weer vertrouwen krijgen
Dr. Sarno gaf aan bij zijn patiënten, zodra de diagnose TMS was gesteld, dat behandelingen bij een acupuncturist, chiropractor of fysiotherapeut niet meer nodig waren. Deze focussen op het lichaam, terwijl de pijn uit het brein komt. Door geleidelijk aan weer fysieke activiteiten te ondernemen krijg jij ook weer steeds meer vertrouwen in je lichaam. Het start echter met het besef dat je een gezond lichaam hebt, lokaal voelde dat heel lang niet zo. Met de herhaalde focus op emoties leer je jouw brein dat pijn niet meer nodig is. Maar enkele patiënten van dr. Sarno hadden aanvullende psychotherapie nodig. Voel jij dat je meer hulp nodig hebt bij het focussen op je emoties en deze met vertrouwen te ervaren? Kies voor hulpverleners met inzicht in TMS of bespreek met jouw huisarts welke psychologische therapie jou hier het beste mee zou kunnen helpen.
Belangrijke aandachtspunten
Dr. Sarno heeft 12 dagelijkse herinneringen opgeschreven die je tijdens je herstel van TMS kunt bekijken. Je kunt ze gebruiken als een vorm van bevestiging die je eenmaal per dag moet beoordelen:
- De pijn is te wijten aan TMS, niet aan structurele afwijkingen
- De directe reden voor de pijn is mild zuurstofgebrek
- TMS is een onschadelijke aandoening, veroorzaakt door onderdrukte emoties
- De belangrijkste emoties zijn onderdrukte woede en angst
- TMS bestaat alleen om mijn aandacht af te leiden van deze emoties
- Omdat mijn ‘rug’, mijn ……, in principe normaal is, is er niets te vrezen
- Daardoor is lichamelijke activiteit niet gevaarlijk
- En ik kan alle fysieke activiteiten weer hervatten
- Ik hoef mij geen zorgen te maken of mij geïntimideerd voelen door de pijn
- Ik zal mijn aandacht verleggen van de pijn naar emotionele problemen
- Ik ben van plan om controle te houden – niet mijn onderbewustzijn
- Ik moet te allen tijde psychologisch denken, niet fysiek.
*bron; – “Healing Backpain” en “The Divided Mind” van John E. Sarno
*bron; – Youtube – Olle Cedersund
Publicaties van Dr. Sarno
Dr. Sarno heeft vier boeken gepubliceerd over TMS. Daarnaast heeft hij ook verschillende tijdschriftartikelen geschreven;
- Psychosomatische vermijding van conflicten in rugpijn gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Psychoanalysis
- Psychosomatische concepten in chronische pijn, co-auteur van Dr. Ira Rashbaum
Boek 1
Mind Over Back Pain (1982)
Mind over Back Pain is het eerste boek van Dr. Sarno over TMS. Daarin schetst hij de theorie van TMS en schrijft hij over zijn ervaring met het succesvol behandelen van patiënten met zijn TMS-aanpak. In dit eerste boek ‘Mind over Back Pain’ ontbreken een aantal inzichten die hij na het schrijven van dit boek heeft verwerkt in zijn latere werk. Starten met het tweede boek ‘Healing Back Pain’, dit geeft vaak al voldoende kennis en inzicht.
Boek 2
Healing Back Pain - The mind-body connection (1991)
Healing Back Pain is het tweede boek van Dr. Sarno over TMS en wordt beschouwd als een herschrijving van Mind Over Back Pain. Healing Back Pain heeft meer dan 150.000 exemplaren verkocht en is ook vertaald in 12 verschillende talen.
Boek 3
The Mindbody Prescription - Healing the pain (1998)
Het derde boek van Dr. Sarno, voegt informatie toe die aan het licht kwam tijdens zijn klinische praktijk. Dit boek gaat dieper in op de psychologie waarvan wordt gedacht dat deze de chronische pijnsyndromen veroorzaakt. In tegenstelling tot zijn vorige twee boeken, identificeert Dr. Sarno hier “TMS-equivalenten” – de vele andere chronische gezondheidsproblemen die kunnen optreden om dezelfde reden als TMS.
Boek 4
The Divided Mind - The epdidemic of mindbody disorders(2006)
In zijn meest recente publicatie blijft Dr. Sarno informatie toevoegen aan de theorie die hij meer dan 30 jaar geleden ontwikkelde, voortbouwend op de inhoud van zijn vorige drie boeken. In tegenstelling tot deze drie boeken, bevat The Divied Mind echter ook hoofdstukken van zes andere TMS-artsen en behandelt het psychosomatische aandoeningen en de geschiedenis van de psychosomatische geneeskunde.
*bron; wikipedia
Controverse en afwijzing
Het werk van Dr. Sarno op het gebied van Body & Mind Geneeskunde is een bron van veel controverse geweest binnen de medische gemeenschap, evenals de algemene bevolking. Van de meer dan 11.000 patiënten die hij sinds de jaren 1970 heeft behandeld, toen hij voor het eerst TMS ontwikkelde, schat Dr. Sarno dat hij meer dan 90% heeft genezen met zijn TMS-aanpak. Dit houdt geen rekening met de vele anderen die hij indirect via zijn boeken en zijn toewijding aan zijn werk heeft bereikt, ondanks de controverse en afwijzing die daarop volgde.
Sarno’s boeken beschrijven twee vervolgonderzoeken van zijn TMS-patiënten. De eerste in 1982 interviewde 177 patiënten willekeurig gekozen uit die Sarno behandeld in de voorgaande drie jaar. 76% verklaarde dat ze een normaal en effectief pijnvrij leven leiden. Een tweede vervolgonderzoek in 1987 beperkte de onderzochte populatie tot mensen met hernia die op CT-scans waren geïdentificeerd, en 88% van de 109 willekeurig geselecteerde patiënten verklaarde dat ze één tot drie jaar na de TMS-behandeling pijnvrij waren. Meer recent, in 2007, publiceerde Dr. David Schechter, een arts en een van de voormalige studenten en onderzoeksassistenten van Dr. Sarno, een peer-reviewed studie van TMS-behandeling die een verlaging van 54% van de gemiddelde pijnintensiteitsscores voor een cohort van 51 chronische rugpijnpatiënten, waarvan de gemiddelde duur van de pijn vóór het onderzoek 9 jaar was. In termen van statistische significantie en succespercentage, presteerde de studie beter dan vergelijkbare studies van andere psychologische interventies voor chronische rugpijn.